Parohijski dom kao polazna tačka za kuću

Fotografija: Stijn Bollaert

Kuća, koju je projektovao Polygoon Architectuur, se nalazi na mjestu gdje se nekada nalazio parohijski dom iz 19. vijeka nasuprot Horstove kapele u Schotenu (Švedska). Horstova kapela i čitava susjedna oblast Vordenstein za Švedsku su, u kulturnom i u pogledu pejzaža, od istorijskog interesa. Imanje na kom je 2018. izgrađena kuća je nekad bilo dio posjeda Vordenstein, koje je u XV stoljeću bilo mjesto hodočašća, a sama kapela i parohijski dom će direktno uticati na pojavnost savremenog doma.

Fotografija: Stijn Bollaert

Kao polazna tačka projektovanja korišten je volumen prvobitnog parohijskog doma. Polygoon architectuur ostaju dosljedni prvobitnoj širini prednje fasade, visini strehe i nagiba krova nekadašnjeg objekta pa stanovanje organizuje unutar petougaonog tlocrta sa dva prava ugla koje determiniše geometrijsku formu. Vanjski zidovi, sa izduženim prozorima bez okvira, orijentisani su ka repernim tačkama u istorijskom okruženju.

Fotografija: Stijn Bollaert

Kuća spratnosti prizemlje i sprat uvezana je na dvijema pozicjama spiralnim stepeništema koja se nalaze na istoj osovini koja se prostori od ulaznih vrata u kuću ka uglu baštenske terase. Jedno od njih je pozicionirano neposredno iza ulazne partije, dok je drugo pozicionirano na zadnjoj fasadi, smješteno unutar cjevastog kućišta.

Kako je kuća je smještena u neposrednoj blizini ulice, paralelno sa građevinskom linijom kapele, tako je nastalim vizuelnim sužavanjem pojačan efekat kapije nekadašnjeg zaseoka i hodočasničkog mjesta. Crkvena kapela i savremena kuća skladno komuniciraju čemu je doprinijela i materijalizacija koja se odnosi na arhitekturu tipičnu za to vrijeme na ovom području. Korišteni su tradicionalni materijali poput crvene cigle i prirodnog škriljevca.

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Dispozicija sadržaja, sa spavaćim sobama u prizemlju i stambenim prostorom na spratu, je strateški odabrana jer na ovaj način spavaće sobe ostaju hladne i imaju direktan pristup vrtu, dok je ispod kosog krova izdašni volumen omogućio pozicioniranje međusprata ispod kojeg je intimniji prostor za sjedenje. Dvorišne terase na oba nivoa su dodatno opravdane time što taj dio kuće je usmjeren na rezerevat prirode koji se nalazi iza nekadašnjeg parohijskog doma i hodočasničkog stjecišta.

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Fotografija: Stijn Bollaert

Crta Pročitajte još

  Kuća čiji su zidovi od maltera i opeke jednake debljine

  Fabrički dimnjak u kući

  Ukrotiti opeku

  Žitna kuća

  Boje ruralnog stanovanja



05.04.2022. Gradnja


# cigla # dvorište # kapela # krov # kuća # potkrovlje # škriljac # spiralne stepenice # stepenište
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!