Rekonstrukcija koja nastaje iz odnosa stanara sa svakodnevnim gradskim scenama

Rekonstrukcija-koja-nastaje-iz-odnosa-stanara-sa-svakodnevnim-gradskim-scenama-1

Kineski studio Neri&Hu pretvorio je devetospratnu stambenu zgradu u gradu Nantou, Shenzhen, u pansion obmotan metalnom mrežom. Studio sa sjedištem u Šangaju imao je za cilj da odražava kulturno nasljeđe zgrada u okviru svog projekta za pansion. Grad Nantou se nalazi u srcu Šenžena, grada u usponu sa zadivljujućim rastom, koji je evoluirao od dobrostojeće drevne prijestonice do prenaseljenog unutrašnjeg grada kakav je sada. Posjetioci su danas odmah uronjeni u tijesno povezane uličice, trgove i ćorsokake, po kojima lutaju stanovnici, ulični prodavci, djeca bez nadzora, nomadi.

Rekonstrukcija-koja-nastaje-iz-odnosa-stanara-sa-svakodnevnim-gradskim-scenama-1

Neri&Hu je transformisao zgradu inspirisan užurbanim i gustim okruženjem uličica grada Nantoua, obraćajući posebnu pažnju na odnos stanara sa scenama svakodnevnog života. Projetanti su odlučili da uklone i otvore originalnu strukturu zgrade kako bi gostima otkrili različite slojeve materijala. Takva odluka odražava urbano selo – fenomen u Kini gdje su poljoprivredna sela progutana masovnom i brzom urbanizacijom, ostavljane kao nejasne urbane cjeline.

Jeremiah Neri Studio


Postojeći, izloženi strukturni elementi kombinovani su sa modernim dodacima u cijeloj zgradi. Kontrast i napetost između starog i novog, prošlosti i sadašnjosti su projetantski cilj prostornog i segmentnog iskustva objekta. Da bi se stvorila ova percepcija, napravljen je niz urbanih otvora, koje su nazvali "urbanim rezovima" kako bi se stvorila nova javna površina unutar ranije privatnog stambenog bloka. Istovremeno, otvori otkrivaju mnoge slojeve građevinskog materijala i konstrukcija, kao da je riječ o arheološkom nalazištu, stvarajući neočekivane dijaloge između prošlosti i sadašnjosti.

Jeremiah Neri Studio

Mali ulaz pansiona je projektovan tako da se ne ističe unutar zamršenih uskih uličica urbanog tkiva. Tako izložena struktura je obložena laganim čeličnim valovitim limom nalik na paravan koja zgradi daje moderan izgled, a istovremeno propušta prirodno svjetlo. Postojeće stepenište koje je prethodno povezivalo svih devet spratova je otvoreno i prošireno kako bi se stvorilo novo unutrašnje dvorište. Metalne stepenice su bile okačene unutar prostora kako bi posjetioci mogli pristupiti gornjim spratovima.

Neri&Hu je projektovao svaku od soba tako da ima svoj individualni identitet. Učinili su da zgrada zadrži svoje originalne 'kosti' i 'kožu', ali su dodali još jedan sloj pokrivača, tako da preuzima višestruka čitanja istorije i prisustva korisnika objekta.

Zgrada je na vrhu sa trpezarijom i krovnom terasom. Par metalnih dvovodnih kuća nalazi se na krovnoj platformi koja sadrži jedinice za grijanje i ventilaciju koje projektanti nazivaju lijepim šeširom koji daje novi identitet objektu.

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Fotografija: Hao Chen

Jeremiah Neri Studio

Crta Pročitajte još

  Evociranje japanskih hramova kao princip urbanog modela

  Ne mora biti zgradurina

  Novo u starom

  Stan na dva nivoa unutar brutalističke zgrade

  Kako ispravno rekonstruisati manji hotel



17.05.2022. Gradnja


# kolektivna stambena zgrada # krovna terasa # rekonstrukcija # valoviti lim
Crta Izdvajamo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!