Reference / Gimnastički centar Ljubljana: realizacija zaštite od požara

Promat

Gimnastički centar Ljubljana: realizacija zaštite od požara
OPIS

Promat je odigrao značajnu ulogu u obezbeđenju zaštite čelične konstrukcije od požara i protivpožarnog zaptivanja prefabrikovane fasade Gimnastičkog centra u Ljubljani.


Vrednost investicije je bila 11.777.528,00€ i zajednički je finansirana od strane EU, Republike Slovenije i Grada Ljubljane. Građevinski radovi su počeli u januaru 2015. godine a završeni su u novembru iste godine. Ceremonija otvaranja je održana 27. novembra 2015. godine.

Ova kulturna ustanova omogućava razvoj svih sportskih aktivnosti koje su pod okriljem Gimnastičkog saveza Slovenije, a takođe pruža i mogućnost stalnog pristupa opremi i organizovanja domaćih i međunarodnih sportskih događaja.


Noseća konstrukcija je izrađena od čelika, a čine je stubovi, grede i čelična krovna konstrukcija. Dimenzije osnove objekta su 44,2 x 66 m. Centralni deo je sportska hala s promenljivom visinom – od 9,4 do 16 metara. Omotač hale čine čelični stubovi i laki fasadni elementi. Čelični skeletni sistem je povezan zidovima na tri sprata, a tribinama za gledaoce na dva sprata. Konstrukcija krova je izrađena od čelika. Glavni noseći elementi su čelične grede raspona 43,2 m. Razmak između nosača je 6 m. Visina nosača je 3,5 m u sredini i 1,5 na krajevima. Gornji pojas je čine profili HEB 320, donji pojas profili HEB 180, vertikale su izvedene od profila SHS 120/120/8 mm a dijagonale od profila SHS 100/100/10 mm.


Pošto je zahtevana klasa otpornosti na požar bila R 30, Promat je odlučio da primeni ekspandirajući premaz PROMAPAINT®-SC4, koji je specijalno formulisan za zaštitu čeličnih konstrukcija od požara. Premazano je približno 2600 m2 elemenata čelične konstrukcije. Na prelazima između etaža je između horizontalnih ploča i montažnih fasanih elemenata upotrebljen protivpožarni elastični zaptivni sistem PROMASEAL®-PL i protivpožarni premaz za dilatacione spojeve PROMASEAL®-A Spray. Kalcijum silikatne ploče PROMATECT®-100 su upotrebljene kao dodatni zaštitni materijal.


Tip

Razonoda


Projekat

Čelik


Marke

PromatConstruction


Arhitekta

Tjaša Vrečko, Danilo Rakoša and Igor Vintar