Stan u kojem zavjesa zavodi red

Fotografija: Giaime Meloni

U kvartu Plaine Saint-Denis, koji se nalazi u sjevernom predgrađu Pariza, jedna stambena zgrada na 29 spratova se posebno ističe. Ova zgrada, poznata kao Boucry Tower , izgrađena je od strane Žan-Roberta Delba, sa namjerom da integriše novu modernu arhitekturu u urbano tkivo bez sukobljavanja sa već preopterećenim horizontom grada svjetlosti. Ovdje, na 12. spratu, arhitektonski studio Hyper Architecture je nedavno završio renoviranje malog stana od 45 m2, dajući mu karakter i prilagođavajući ga potrebama novih vlasnika. Cilj ovakvog projekta je bio da se testira sposobnost ovih velikih stambenih zgrada da se prilagode evoluirajućem načinu života novog milenijuma, sprečavajući njihovo rušenje.

Fotografija: Giaime Meloni

Unutrašnjost je bila prekrivena jarkim bojama i elegantnim nameštajem u retro stilu, koji je potpuno zamijenjen. Dizajneri su imali zadatak da stvore hibridni prostor koji bi mogao da služi i kao dom i kao kancelarija. Da bi to uradili, sveli su strukture na najosnovnije, eliminišući sve suvišne elemente i gurajući funkcije i namještaj uza zidove. Kupatilo, kuhinja i skladišni prostori su integrisani u servisni hodnik, što je rezultiralo prostornom slobodom koja je omogućila potpuno uranjanje u gradski pejzaž.

Fotografija: Giaime Meloni

Ograničeni prostor, međutim, ne isključuje stvaranje ambijenta pogodnog za svaku namjenu, zahvaljujući izboru jednog otvorenog plana gdje različite funkcije mogu koegzistirati zajedno. Ovo je omogućeno jednostavnom, elegantnom i zakrivljenom zavjesom u blistavo plavoj boji, koja modulira prostoriju prema dobu dana. Oko kreveta, zavjesa takođe stvara malu intimnu nišu, odvajajući prostor za spavanje od preostalih životnih prostora.

Fotografija: Giaime Meloni

Unutrašnjost cvjeta u atmosferi koja je pozajmljena od brutalizma sa svojim betonskim plafonima i podovima. U međuvremenu, paleta boja je jednostavna, uključuje metalne stubove obojene u bijelo i laboratorijske pločice u istoj boji koje pokrivaju dio hodnika i kuhinje. Velika polica za knjige sa punim zidom je animirana jarkim bojama i oblicima ukrasa i umjetničkih djela. 

Fotografija: Giaime Meloni

Fotografija: Giaime Meloni

Fotografija: Giaime Meloni

Fotografija: Giaime Meloni

Fotografija: Giaime Meloni

Fotografija: Giaime Meloni

Fotografija: Giaime Meloni

Crta Pročitajte još

  Od skladišta do stana

  Biblioteka u stanu

  VIDEO: Dvosoban stan od četrdeset kvadrata

  Garsonjera u Milanu od samo 14 kvadrata

  Stan od 30 kvadrata sa pokretnim zidom

  Mikro stan od 25 kvadrata

  VIDEO: Apartman od 19 kvadrata i život u zajednici



08.05.2024. Gradnja


# mali stan # obnova # renoviranje # renoviranje stana

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!