Od skladišta do stana

U potkrovlju skladišta Geschutswerf iz 19 vijeka, smještenom u istočnom dijelu Amsterdama, nalazi se dvosoban stan površine 200 m². Tokom poslednjih 30 godina stan je više puta renoviran, a različiti vlasnici su vršili različite intervencije koje su rezultirale slojevitim i fragmentisanim prostorom.


Arhitekte iz arhitektonskog studija Appelo, pažljivo su pristupile uklanjanju svih istorisjkih slojeva, ostavljajući samo originalne konstruktivne i arhitkotnske elemente, prihvatajući njihovu robusnu i industrijsku estetiku.

Ogoljeni stan je izdužene pravougaone osnovu sa centralno pozicioniranim ulazom iz komunikacionog jezgra koje ga dijeli na dvije cjeline povezane koridorom. Sljeme i krovne ravni dvovodnog krova protežu se podužnim pravcem osnove, a na kraćim stranama nalaze se otvori.

Podjela stana na dvije cjeline zadržana je i u funkcionalnoj organizaciji prostora. U većoj cjelini je organizovana dnevna zona sa dnevnom sobom, kuhinjom i trpezarijom, a u manjoj noćna zona sa master i gostinsjkom sobom i sanitarnim blokovima.


Tako je dobijen stan otvorenog plana u kome su ukupne intervencije svedene na samo jedan enterijerski element pravljen po mjeri koji ima ulogu plakara i pregrade između soba u noćnoj zoni.


Originalni stubovi od čelika i drvena krovna konstrukcija naglašeni su minimalističkim dizajnom, bijelim površinama zidova i plafona i pastelnim bojama namještaja. Industrijska nota u dizajnu prožeta je i kroz novoprojektovane elemnte čijim detaljima i izboru materijala je posvećena posebna pažnja. 


20.09.2023. Gradnja


# enterijer # renoviranje # renoviranje stana # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!