Reference / Hotel Crowne Plaza Beograd: protivpožarna zaštita objekta

Promat

Hotel Crowne Plaza Beograd: protivpožarna zaštita objekta
OPIS

Hotel Crowne Plaza Beograd sa 4* se nalazi u centralnoj poslovnoj zoni opštine Novi Beograd. Po smeštajnom kapacitetu najveći je hotel u Beogradu. Gostima je na raspolaganju 387 soba, 29 apartmana, 14 konferencijskih sala, 2 restorana, više barova, kao i fitnes i spa centar.

Otvoren je 1979. godine pod imenom Hotel Beograd Intercontinental, kao deo poznatog hotelskog lanca Intercontinental. Projektovao ga srpski arhitekta Stojan Maksimović. Pod ovim imenom hotel je radio do 2006. godine. Od 2012. godine hotel nosi ime brenda Crowne Plaza. Zbog planirane rekonstrukcije hotel je zatvoren u julu 2012. godine, a radovi su započeti u septembru iste godine. Ukupna vrednost radova, koji su obuhvatali renoviranje unutrašnjosti hotela i zamenu staklenih panela na fasadi hotela, procenjena je na 30 miliona EUR.


Tokom rekonstrukcije objekta korišćeni su i Promat materijali. Da bi se objekat obezbedio od mogućeg širenja požara po fasadi, ugrađen je protivpožarni montažni parapet za viseće aluminijumske fasade. Konstrukcija je prethodno ispitana u Centralnoj laboratoriji za ispitivanje materijala Instituta IMS, gde je postignuta klasa otpornosti na požar od 120 minuta. Osnovu sistema čini kalcijum silikatna ploča PROMATECT®-200 debljine 20 mm, a ukupno je ugrađeno 3600 m² ovog proizvoda. Isto rešenje je kasnije primenjeno i na drugim hoteskim objektima u Srbiji.


Osim toga, ugrađeno je 3 tone ekspandirajućeg protivpožarnog premaza PROMAPAINT®-SC1 kojim je zaštićena čelična konstrukcija krova, ploča PROMATECT®-L500 je upotrebljena za izradu kanala za zaštitu električnih instalacija, a na mestima prodora gorivih cevi kroz požarne sektore montirane su protivpožarne obujmice PROMASTOP®-U. Više detalja o samoj konstrukciji ovog sistema možete dobiti na zahtev kod Promat trgovca.


Hotel je ponovo otvoren na svečanoj ceremoniji koja je održana 28. januara 2014. godine.


Tip

Razonoda


Projekat

Kanali, Protivpožarne pregrade i zaustavljanje širenja požara, Čelik, Zaptivke


Marke

PromatConstruction


Arhitekta

Mašinoprojekt Kopring A.D.