Reference / Galerija Nedbalka - rekonstrukcija i protivpožarna zaštita

Promat

Galerija Nedbalka - rekonstrukcija i protivpožarna zaštita
OPIS

Galerija Nedbalka je privatna galerija u centru Bratislave. Privatni kolekcionar slika je rekonstruisao istorijski objekat da bi u njemu izlagao umetnička dela. Da bi se prilagodila potrebama jedne galerije, zgradu je bilo neophodno u potpunosti rekonstruisati.


Umetnička dela se izlažu na pet spratova, u zadnjem delu zgrade koji nema prozore. U krovu i svakoj međuspratnoj konstrukciji nalaze se veliki kružni otvori koji omogućavaju prolaz dnevne svetlosti. Prizemlje izložbenog prostora predstavlja poseban požarni sektor. Da bi se zadržalo prirodno osvetljenje prostora, plafon je zastakljen protivpožarnim staklom. Arhitektonski jedinstven prostor zahtevao je atraktivno rešenje. Krug prečnika 6 m podeljen je na 9 delova. Manji krug se nalazi u centralnom delu, a oko njega je raspoređeno 8 jednakih segmenata.


Noseća čelična konstrukcija je zaštićena oblogom napravljenom od kalcijum silikatnih ploča PROMATECT®-H. Ove ploče su cementirane i oblikovane tako da prate kružnu formu konstrukcije. Protivpožarno staklo PROMAGLAS® 30 je ugrađeno u noseću konstrukciju, obezbeđujući klasu otpornosti na požar EI 30. Svaka staklena ploča je isečena tako da se formira kružni oblik u skladu s CAD crtežima. Na kraju su nalepljene vitraž folije u vidu 5 mm širokih traka. Gornji deo noseće konstrukcije je pokriven sigurnosnim staklom sa istim vitraž folijama.


Tip

Muzej


Projekat

Staklo


Marke

PromatConstruction


Arhitekta

Jarmila Kusa