Načini ugrdnje tepisona

Tepisoni su sjajno rješenje za oblaganje podova. Izrađuju se od različitih tekstilnih materijala što ih svrstava u kategorju toplih podova, različitih su boja i dezena, udobni su i meki i jednostavno se ugrađuju. U nastavku pročitajte načine ugradnje tepisona koji se koriste!

Tepisoni se ugrađuju na različite načina u zavisnosti od vrste tepisona i namjene prostorije. To su: polaganje zatezanjem, puno površinsko lijepljenje i polaganje bez lijepljenja. Koji god način da je u pitanju, prvi korak je priprema podloge.

Priprema podloge

Prije početka ugradnje potrebno je da se tepison prilagodi uslovima prostorije u koju će biti ugrađen. Važno je da 24h prije ugradnje rolnu tepisona unesete u prostor, razmotate je i položite na pod.

U međuvremenu, prostoriju ispraznite, a pod očistite. Obratite pažnju na krilo vrata koje ćete možda morati da skratite ukoliko je tepison veće debljine.

Polaganje zatezanjem

Polaganje zatezanjem

Polaganje zatezanjem se upotrebljava za tepisone koji su izrađeni iz jednog komada, najčešće za poslovne prostore. Ovaj način ugradnje je posebno pogodan za podloge koje nisu pogodne za lijepljenje. Međutim, ne preporučuje se za prostore sa velikim brojem korisnika, gdje ima pregiba i gdje je ekstremno vlažno.

Po obodu prostorije postavlja se igličasta traka koju je potrebno dobro zalijepiti za podlogu. Zatim se tepih polaže na pod i rasteže pomću posebne opreme. Ovaj način postavljanja izvode kvalifikovani majstori.

Puno površinsko lijepljenje

Puno površinsko lijepljenje

Puno površinsko lijepljenje se najčešće koristi prilikom ugradnje tepisona, a često je i jedini mogući način. Njime se obezbjeđuje dobro fiksiranje tepisona za pod, spojevi su jedva primjetne i ivice se ne habaju.

Kod primjene ovog načina ugradnje važno je odabrati kvalitetno sredstvo za lijepljenje i pratiti uputstvo za upotrebu odabranog proizvođača!

Polaganje bez lijepljenja

Polaganje bez lijepljenja

Polaganje bez lijepljenja se koristi za prostorije čija površina poda nije veće do 20m², i to u slučaju da se u prostoriji ne koristi namještaj sa točkićima. Ovaj način ugradnje je posebno pogodan za stambene prostorije.

Kod primjene ovog načina ugradnje tepison se prvo grubo iskroji prema dimenzijama prostorije, a precizno usjecanje se vrši kasnije, prilikom ugradnje. 

Crta Pročitajte još

  Vrste podova i njihove glavne karakteristike

  Šta treba znati prije kupovine tepisona

  Kako odabrati tepih odgovarajuće veličine



03.05.2023. Gradnja


# enterijer # namještaj i oprema # tepih # tepisoni

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!