Kako da spriječite klizanje tepiha

Tepisi su upečatljiv element enterijera i odličan izbor za prekrivanje poda. Izrađuju se od različitih tekstilnih materijala, različitih su boja i dezena, udobni su i meki. Problem može nastati ukoliko se klizaju. U nastavku pročitajte rješenja kojima možete spriječiti klizanj tepiha.

Protivklizna podloga

Protivklizne ili neklizajuće podloge su rješenje koje se primjenjuje kada je potrebno spriječiti pomjeranje cijelog tepiha. Izrađuju se od poliestra u različitim dimenzijama. Moguće ih je prati ručno i koristiti više puta. Jednostavno se postavljaju tako što komad odgovarajuće veličine položite na pod ispod tepiha.

Silikonski i gumeni podmetači

Silikonski i gumeni podmetači ili protivklizni uglovi su rješenje koje se primjenjuje kada nije potrebno postavljati podlogu ispod cijele površine tepih, već je potrebno spriječiti pomjeranje i savijanje uglova tepiha. Izrađuju se od poliuretana ili silikona. Jednostavno se postavljaju i uklanjaju. Otporni su na vodu i vlagu. Napravljeni su u potpunosti su bez lijepka pa neće ostaviti tragove na tepihu i podu.

Ljepljive trake

Jedno od rješenja su i obostrano ljepljive trake za tepih. Jedna strane trake se lijepi obodom tepiha sa donje strane, a zatim se drugom stranom lijepi za pod i tako sprječava klizanje tepiha. Imajte na umu da kada se jednom iskoriste, ljepljive trake više nisu upotrebljive pa zato nisu najgutrajnije rješenje. Treba ih izbjegavati ukoliko često pomjerate tepih radi pranja i održavanja higijene.

Crta Pročitajte još

  Kako odabrati tepih odgovarajuće veličine

  Načini ugrdnje tepisona

  Šta treba znati prije kupovine tepisona



31.05.2023. Gradnja


# gumeni podmetači # klizanje tepiha # protivklizna podloga # protivklizne trake # tepih

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!