Upotreba dronova u arhitekturi

Izgradnja zida dronom

Dronovi mijenjaju način na koji živimo sa više tačke gledišta. Oni su brzi i izuzetno dobri u manevrima, pružajući poglede koji se ne mogu doživjeti sa ljudske tačke posmatranja. U arhitekturi, dronovi imaju ključnu ulogu, pa je stoga više inženjera, programera i arhitekata shvatilo koliko ovaj uređaj može biti koristan. Danas većina arhitektonskih aktivnosti planira da ih uključi jer su svuda u upotrebi - u mapiranju i planiranju, od izgradnje preko nadzora do inspekcije – dronovi oblikuju način na koji gledamo na stvari i, naravno, kako stvari izgledaju.

Prezentacija


Kako pokazali kakav bi bio pogled sa 20. sprata? Naravno, to se ne može učiniti iz helikoptera ili aviona, jer letjelicama s ljudskom posadom nije dozvoljeno da lete prenisko. Većina arhitekata u prošlosti imala je dvije opcije - koristiti obližnju zgradu slične visine da dobijete fotografiju ili fotošopirajte sliku kako bi izgledala nadrealno. Danas tehnologija omogućava i treću opciju – dronove. Sve što je potrebno je vješt pilot da podigne dron kroz dvadeset spratova očekivane visine prije nego što se može snimiti zadivljujući pogled na obrise grada.

Geodezija


U posljednje vrijeme sve je uobičajenije da arhitekte i inženjeri koriste usluge kvadrokoptera za snimanje visokih zgrada ili velikih građevinskih područja – prije i nakon radova. Zračna snimanja su zaista korisna kada su u pitanju građevine koje se protežu na više hektara. Takođe postaje praktično nemoguće ručno ispitati cijeli dio, tako da su dronovi najbolja ponuda geodeta.

Građevinarstvo


2012. godine, studenti sa ETH u Cirihu udružili su se sa švajcarskom arhitektonskom firmom Gramazio Kohler Architects i Raffaellom D’Andreom, istaknutim robotičarom koji je koristio flotu dronova da složi hiljade cigli u FRAC centar u Orleansu u Francuskoj. Isto tako, istraživači već duže vrijeme eksperimentišu s upotrebom dronova u građevinarstvu. Dronovi su obično precizniji od ljudi ili dizalica kojima upravljaju ljudi. Ovo u konačnici pomaže graditeljima da dobiju savršenu zgradu, koja bi, kao što ste možda pretpostavili, bila izvedbeno preciznija. Možda će se, nekada u budućnosti, manje osloniti na radnu snagu jer dronovi obavljaju posao kako treba.

Popravke


Dronovi se mogu koristiti za popravke, i to je upravo ono što istraživači žele učiniti s njima. Kao i u građevinarstvu, lakše je popraviti slomljenu pločicu ili slomljeni zid dronom. Sve što treba da se uradi je da pritiskanje dugmeta i dron će izvršiti zadatak instaliran u njemu. Korisnik se može opustiti nedjeljom dok dron obavljai posao umjesto njega! Dron se takođe možete koristiti za provjere oštećenja na strukturi/ konstrukciji, što je zaista korisno za ljude koji žive u društvima ili rezidencijalnim grupama.

Crta Pročitajte još

  Arhitektura i tehnologija

  Razlika između 3D CAD, BIM i VDC tehnologija

  Digitalna tehnologija u građevinarstvu

  VIDEO: Iz 3D u 2D uz Gravity sketch VR software

  (Video) 3D štampana kuća od biorazgradivih materijala



13.06.2023. Gradnja


# dronovi # geodezija # monitoring # popravka # zidanje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!