Standardne veličine jastuka

Kada ste izabrali idealni krevet, slijedi izbor jastuka. Važno je odabrati onaj koji je udoban i koji odgovara Vašem položaju tijela tokom spavanja, ali i onaj koji je dobrih dimenzija u odnosu na veličinu kreveta. U nastavku pročitajte koje standardne veličine jastka postoje.

Standard jastuk

Standard jastuk je dimenzija 51x56cm. Kompaktna veličina ovog jastuka je idealna za one koji tokom noći ne mijenjaju položaj tijela. Ukoliko ipak mijenjate položaj tijela, glava tokom noći može skliznuti sa standard jastuka što će izazvati bol u vratu.


Kada uzmemo u obzir veličinu kreveta, dva standard jastuka su idealna za double krevet. Ipak, zbog kompaktnih dimenzija, ovaj jastuk može komotno stati i na ostalim krevetima: jedan na twin, dva na queen i tri na king krevetu.


Queen jastuk

Queen jastuk je dimenzija 51x76cm, ipak u zavisnosti od proizvođača može biti i malo drugačijih dimenzija. Veća dužina queen jastuka u odnosu na standard jastuk je pogodna za one koji tokom noći nemirano spavaju mijenjajući položaj tijela.


Kada uzmemo u obzir veličinu kreveta, dva queen jastuka su idealna za queen krevet. Nisu najpogodniji za double krevete, dok na krevetima većih dimenzija tipa king komotno staju, a mogu stati i na twin krevetu.

King jastuk

King jastuk je dimenzija 51x92cm. Kao i queen, u zavisnosti od proizvođača može biti i malo drugačijih dimenzija. Ovi dugi jastuci pogodni su za one koji tokom noći nemirano spavaju mijenjajući položaj tijela. Takođe pogodni su i kao naslon za leđa kada ležite u uspravljenom položaju.


Kada uzmemo u obzir veličinu kreveta, dva king jastuka su idealna za king krevet. Nisu pogodni za manje krevete, osim za twin na koji može komotno stati jedan king jastuk.


Body jastuk

Body jastuk je dimenzija 51x137cm. Idealan je za one koji spavaju na stranu jer se prilagođava položaju tijela pružajući mu potporu. Takođe, odlični su i za trudnice kojima se preporučuje spavanje na stranu.


Body jastuci nisu široko dostupni kao standard, queen ili king, pa se često kao zamjena koristi king jastuk.


Euro jastuk

Euro jastuk je četvrtasti jastuk dimenzija 65x65cm koji se obično koristi kao dekorativi jastuk, ali i kao naslon za leđa kada ležite u uspravljenom položaju.


Od velikog broja razliitih dekorativnih jastuka, euro jastuk je najčešće korišten.

Crta Pročitajte još

  Kako odabrati krevet odgovarajuće veličine

  Kako rasporediti jastuke na krevetu

  Kako odabrati jastuk za spavanje



28.06.2023. Gradnja


# dekorativni jastuk # jastuk # krevet # namještaj i oprema

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!