Gradska kula sa zlatnim certifikatom

Fotografija: Rafael Vargas

Arhitektonski studio GCA Architects iz Barselone dobio je zadatak da projektuje novu poslovnu zgradu na Plaza de Europa u Barseloni. Nazvana Torre Plaza Europa 34, kula nalazi se u dobro poznatoj poslovnoj zoni grada L'Hospitalet de Llobregat, na pola puta između aerodroma El Prat i grada Barselone.


Projekat Torre Plaza Europa 34 se zasniva na održivoj arhitekturi, dajući prednost upotrebi tehnologija niske energetske potrošnje i jednostavnog održavanja. Zgrada posjeduje LEED Gold certifikat, koji prepoznaje građevine koje se ističu svojim odnosom prema okolini.

Fotografija: Rafael Vargas

Arhitekte se projektovale poslovni toranj od dvadeset i jednog sprata koji se udaljava od stereotipa postojećih zgrada jer je razbijen na četiri kocke koje stvaraju kompozicionu dinamiku. Time se uspostavlja urbani dijalog sa još jednom kulom u okruženju, Torre Puig, koji je projektovao isti studio.


Torre Plaza Europa 34 je organizovan sa tri podrumske etaže koje služe za parking, zatim prizemlje u kojem se nalazi glavni ulaz u zgradu i obuhvata višenamensku prostoriju, a ostalih dvadeset i jedan sprat su namjenjeni poslovanju.

Fotografija: Rafael Vargas

Obje kule uspijevaju generisati dinamiku kroz rotaciono kretanje: Toranj Puig sa spiralnom trakom i Toranj Plaza Europa 34 kroz smicanje volumena koji mu daje kretanje i lakoću.

Fotografija: Rafael Vargas

Zadnja fasada se percipira kao vitak aluminijumski volumen koji objedinjuje osnovnu vertikalnu komunikaciju i zajedničke prostorije tako da je površina koja odgovara ostakljenoj površini potpuno slobodna i otvorena. Obje vrste fasada, staklena i aluminijumska, su integrisane kroz pravilan raspored vertikalnih letvica koje daju kontinuitet anvelopi, stvarajući jedinstvenu fasadnu sliku.

Fotografija: Rafael Vargas

Fotografija: Rafael Vargas

Crta Pročitajte još

  Strukturalne i polustruktralne fasade

  Poslovna zgrada zlata vrijedna

  Cijeli životni ciklus zgrade

  Od popravne ustanove do kampusa prirodnih nauka



29.06.2023. Gradnja


# aluminijum # certifikat # energetska efikasnost # energetski certifikat # grad # kula # oblakoder # održivost # poslovna zgrada # staklo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!