Šta treba znati o držačima peškira

Uređenje kupatila je nezamislivo bez galanterije koja daje završni šarm enterijeru. Među kupatilskom galanterijom posebno su važni držači peškira. Mogu biti različitih oblika, materijala i načina kačenja, od jednnostavnih kukica, do unikatnih podnih nosača. U nastavku pročitajte više o držačima peškira. 

Vrste držača peškira

Držači peškira se mogu podijeliti prema različitim kriterijumima i to prema: načinu pričvršćivanja, prema obliku i prema materijalu od kog su napravljene.


Držači prema načinu pričvršćivanja


Prema načinu pičvršćivanja držači peškira mogu biti zidni, podni i sa kukom. Zidni držači se pričvršćuju za zid šrafovima ili vakum držačima. Podni držači su slobodnostojeći i obično se ne fiksiraju. Držači sa kukom se vješaju o šipku, vrata isl.

Držači prema obliku



Prema obliku držači peškira mogu biti: kuke za kačanje, šipke za kačenje, prsteni za kačenje..


Kuke za kačenje mogu biti zidne ili sa kukom. Mogu biti jednostruke, dvostruke ili trostruke, odnosno za kačenje jednog, dva ili tri peškira. Jednostavna su i ekonomična opcija jer ne zauzimaju mnogo prostora. Nedostatak je teže sušenje peškira.

Šipke za kačenje peškira su najčešće zidne, a mogu biti i u obliku različitih podnih nosača. Mogu biti jednostruke, dvostruke ili višestruke. Kod držača sa više šipki, šipke mogu biti postavljene u nivou ili stepenasto, a mogu piti i pokretne. Zauzimaju više prostora, ali su pogodne za sušenje peškira.

Prsteni za kačenje peškira se kače za zid. Ne zauzimaju mnogo prostora, a u odnosu na kuke za kačenje pogodnije su za sušenje peškira. Nedostatak je što nemaju mogućnost kačenja više od jednog peškira.

Držači prema materijalu


Držači peškira se prave od različitih materijala. Najkvalitetniji i najdugotrajniji su držači od nerđajućeg čelika sa različitim završnim obradama. Ekonomičnija varijanta su plastični, a mogu biti i drveni.

Kriterijum za izbor držača peškira

Pri odabiru držača peškira vodite računa o prostornim mogućnostima. Uvijek premjerite koliko prostora imate! Vodite računa i o broju ljudi koji koriste kupatilo. Za velike porodice najpraktičniji su držači za koje se može okačiti više peškira istovremeno i koji omogućavaju brzo sušenje.


Za držače peškira pored umivaonika birajte one koji će omogućiti brzo sušenje peškira: prstenasti držači za manja, a šipke za veća kupatila i toalete. Za kačenje peškira tokom tuširanja najprikladnije su kuke za kačenje. Podni držači mogu izgledati atraktivno u većim kupatilama.


09.08.2023. Gradnja


# enterijer # galanterija # kupatilo # kupatilska galanterija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!