Parking sa solarnom nadstrešnicom u okviru Imanja Knjaz

izvor: podgorica.me/ ZETAGRADNJA D.O.O.

Kao posljedica nedostatka parking mjesta u okviru ugostiteljskog objekta Imanje Knjaz, smještenog na Marezi, planiran je slobodan parking sa solarnom nadstrešnicom i uređenjem terena kao i pratećom saobraćajnom infrastrukturom i zelenim površinama. Idejno rješenje izradio je arhitektonski biro ZETAGRADNJA D.O.O.

izvor: podgorica.me/ ZETAGRADNJA D.O.O.

Klimatski uslovi Podgorice i lokaliteta Mareza, omogućuju korišćenje sunčeve energije, a tome u prilog svjedoči podatak koji otkriva da je intenzitet sunčeve radijacije u Crnoj Gori među najvećima u Evropi te da se količina sunčevog zračenja, posebno u predmetnoj regiji može uporediti sa količinom zračenja u južnoj Italiji i Grčkoj. Stoga se realizacija ovog projekta može shvatiti kao početak ozbiljne energetske tranzicije.

izvor: podgorica.me/ ZETAGRADNJA D.O.O.

Krovna površina nadstrešnice predviđena je za obezbjeđivanje smještanja fotonaponskog sistema, čime je projekat uslovljen u smislu oblikovanja, pozicioniranja kao i volumenizacije a sve zarad postizanja maksimalnog performansa u kontekstu energetske efikasnosti odnosno utilizacije modula. Povoljne je orijentacije usljed paralelne dispozicije u odnosu na pravac sjever-jug, bez zasjenčenja od susjednih strana, čime je postignut visok solarni potencijal. Čelicne je konstrukcije sa nosećim glavnim nosačima profila HEA 300 i sekundarnim krovnim nosačima profila UPN 200. Opterećenje prenosi na tlo preko armirano-betonskih temelja samaca dimenzija 150x150x60 cm.

izvor: podgorica.me/ ZETAGRADNJA D.O.O.

Odabran je sistem solarnih panela sa aluminijskom šinskom potkonstrukcijom čiji je smjer montaže u pravcu jug-sjever sa nagibom od 10 stepeni, okrenutim ka jugu. Na ovaj način je postignuta tzv. testerasta (šed) krovna površina nadstrešnice.

Crta Pročitajte još

  Šta je solarni crijep

  Soalrni paneli za 3000 domaćinstava i 500 privatnih lica

  Od svemira do domova - Kako su naftna industrija i ekološka kriza doprinijele široj upotrebi solarnih panela



17.08.2023. Gradnja


# nadstrešnica # parking # Podgorica # solarna energija # solarni panel

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!