Završena rekonstrukcija Sat kule u Baru

izvor: bar.me

Sat na starobarskoj Sat kuli nakon više od deceniju ponovo kuca. Opština Bar okončala je radove na rekonstrukciji Sat kule, monumentalno orijentalnog spomenika koji zbog svog izgleda, autentičnosti i istorijskog značaja predstavlja jednu od građevina po kojima se Stari Bar najviše prepoznaje.

izvor: bar.me

Sat kula je objekat koji datira iz srednjevjekovnog ili venecijanskog doba. Kula je vakuf (zadužbina) Jahja-age Ibrahima Osmanova, koji ju je 1753. obnovio, i dao da se postavi sahat na njoj. Znatno je oštećena u višenedjeljnoj konstantnoj topovskoj paljbi prilikom crnogorskog zauzimanja 1877. godine. Objekat je stradao i u ekspoloziji 1881. godine, pa je dodatno oštećen u tri katastrofalna zemljotresa koja su pogađala region Bara – 1905, 1968. i najviše 1979. godine. Temeljno je sanirana i restaurirana 1984. Kula danas predstavlja posebnu turističku atrakciju Bara i prikazuje kulturu i istoriju naroda koji su živjeli pod njegovim zidinama.

izvor: bar.me

Ova rekonstrukcija je prva temeljna rekonstrukcija Sat kule, dok su prije deset godina rađeni izvjesni manji sanacioni radovi. Satni mehanizam, raritet grada Bara, koji broji 40 godina, vraćen je u svoje prvobitno stanje.

izvor: bar.me

Crta Pročitajte još

  Završeni konzervatorski radovi na sanaciji česme knjeginje Milice na Balšića pazaru

  Započeta prva adaptacija Spomen doma u Kolašinu



23.08.2023. Gradnja


# Bar # kulturno nasljedje # rekonstrukcija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!