Biljne tende

Španska kompanija Singular Green je prva u svijetu razvila sistem biljnih tendi nazvan Green Shades. Sistem omogućava ugradnju jedro tende pokrivene vegetacijom koja poboljšava kvalitet vazduha i mikro klimu, istovremeno pružajući niz novih mogućnosti za pejzažno uređenje gradova.

Green Shades je uspješan primjer privatno-javnog partnestva kompanije Singular Green-a i gradskog vijeća španskog grada Valjadolida koji je realizovan kao dio Urban GreenUp projekta finansiranog iz evropskog fonda Horizon 2020.

U Ulici Santa Maria u Valjadolidu, u dužini od 201m, postavljene su 21 biljne tende trouglastog oblika dužine 4m zasijane vrstama koje su posebno odabrane za klimu ovog kontinentalnog gradića. Tende nosi sistem zategnutih sajli i ploča od nerđajućeg čelika usidrenih u fasade objekata. Irigacioni sistem je riješen u rešetkastoj gredi koja ide duž ulice.

Prednosti biljniih tendi su ogromne, od urbanih od ekoloških.

Originalni urbani prostora sa hladovinom


Biljne tende stvaraju prirodnu sjenku za uživanje u javnom prostoru bez oduzimanja prostora korisnicima. Izgledaju atraktivno, štite od sunca i kiše.


Racionalnija upotreba urbanog prostora


Biljne tende omogućavaju upotrebu vegetacije u urbanim prostorima sa ograničenim prostornim mogućnostima gdje ne postoji mogućnost za ozelanjavanja na tricionalni način.


Smanjenje zagađenja životne sredine


Biljke na tendema apsorbuju CO2 i druge štetne gasove, što poboljšava kvalitet vazduha. Samo 1m² biljne tende proizvodi dovoljno kiseonika za jednog čovjeka tokom cijele godine, a istovremeno filtrira štetne gasove.


Regulacija temperature i vlažnosti vazduha


Jedna od najvećih prednosti biljnih tendi  je smanjenje temperature i regulacija vlažnosti procesom evapotranspiracija. Jednostavno rečeno: biljke ispuštaju vodu u atmosferu koristeći toplotu iz okoline. U kombinaciji sa hladovinom koju prave tende to je kao prirodni klima uređaj!

Ovakva rješenja za hlađenje inspirisana prirodom su prijeko potrebna u gradovima. Posebno ako imamo u vidu da gusto izgrađena urbana područja upijaju i zadržavaju toplotu značajno više u odnosu na neizgrađena područja.


Želite li zelene nadstrešnice u vašem gradu?


06.09.2023. Gradnja


# biljne tende # energetska efikasnost # zelena gradnja

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!