Dijalog između juče i danas

Fotografija: Javier Callejas Sevilla

Stambena zgrada, koju su projektovali MDMC Arquitectura, se nalazi u istorijskom kvartu Granade, Španija, nastalom 1930-ih, kako bi se odgovorilo na potrebu proširenja grada. Nova zgrada nastoji zatvoriti blok i isplesti siluetu pripojenih zgrada kako bi dala kontinuitet postojećem okruženju kroz spokojnu i održivu intervenciju.

Fotografija: Javier Callejas Sevilla

Intervencija se odnosi na ideju koegzistencije juče i danas. Riječ je o ideji zaustavljanja vremena u tadašnjim teksturama, baveći se prilagođavanjem tradicije novom vremenu, a da se ne izgubi bit materijala.

Program za stambenu zgradu se sastoji od tri kuće, pored poslovnog prostora u prizemlju i metodički izvedene regulacije.

Fotografija: Javier Callejas Sevilla

Pet nadzemnih etažai jedna podzemna za ostave, čine objekat. Centralno jezgro arbitrira o granicama između različitih javnih i privatnih područja zgrade.

U zgradi su raspoređene ukupno tri kuće, organizovano po principu jedna kuća po spratu. Shema je definisana iz dvije glavne ose koje organizuju prostor u velike dnevne zone i noćne zone. Na presjeku ovih osa, artikulišući obje zone, nalazi se jezgro kupatila. Otvorena kuhinja je centralni element dnevnog prostora, a zauzvrat, vezni element kuće.

Fotografija: Javier Callejas Sevilla

Neki stakleni paneli omogućavaju vizuelnu i svjetlosnu cirkulaciju između spavaćih soba i između spavaćih soba i dnevnog boravka, čime se zamagljuju susreti zidova i omogućavaju, iznutra, potpuni vizualni prikaz granica parcele.

Na gornjoj etaži susjedna terasa, međusobno povezana sa ostalim prostorijama kroz dvorište, kruniše zgradu kao trg za zajednicu, mjesto suživota i kontakta sa vanjskim okruženjem.

Krečni malter na fasadi, koji je već prisutan na postojećem kućištu, i krečnjak u unutrašnjosti, materijalizuju završnu obradu zgrade. I jedno i drugo daju karakter kojim se integriše i vodi dijalog između juče i danas.

Jednostavna geometrija, koherentna u kontekstu i kako bi se odgovorilo na vitalno pitanje življenja.


Tlocrt tipske etaže, MDMC Arquitectura

Fotografija: Javier Callejas Sevilla

Fotografija: Javier Callejas Sevilla

Fotografija: Javier Callejas Sevilla

Fotografija: Javier Callejas Sevilla

Crta Pročitajte još

  Razumijevanje urbanog stanovanja

  U Teheranu se i ovako stanuje

  Elegantan prijedlog prenamjene poslovne zgrade



13.10.2023. Gradnja


# istorija # krečni malter # krečnjak # kuća # poslovni prostori # stambena zgrada

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!