Dizajniranje enterijera uz pomoć vještačke inteligencije

Vještačka inteligencija će promijeniti mnoge industrije među kojima će svakako biti i arhitektura. Sve veća potreba za brzinom i efikasnošću u poslu će usmjeriti arhiteke ka rješenjima i softverima koje pokreće vještačka inteligencija. Korišćenjem ovih softvera, arhitekte će imati mogućnost automatizacije rutinskih zadataka što će dovesti do veće efikasnosti u radu i, u ovom momentu, nesagledivih mogućnosti. 


Kako su ovo počeci revolucije vještačke inteligencije, ne može se sa sigurnošću reći kakav će uticaj ona imati na arhitektonsku praksu, ali je sigurno da će se desiti jedan vid transformacije. Mnogi startapovi su usmjerili svoj fokus na pronalaženje odgovarajućih rješenja koja bi dovela do pomjeranja granica kreativnosti i efikasnosti u arhitekturi. U nastavku su neka od zanimljivih rješenja usmjerena na dizajniranje i opremanje enterijere. 


Planner 5D

Sa ovim softwerom svako može dizajnirati funkcionalnu osnovu i enterijer svoje kuće, stana ili kancelarije. Bilo da ste iskuni arhitekta ili ste tek na početku karijere, ovaj softwer će vam dati mogućnost kreiranja i vizuelizacije vašeg idealnog prostora. Planner 5D omogućava vizuelizaciju 2D crteža osnove, 3D rendera, a moguće je od odraditi i virtuelnu turu dizajniranog prostora. 

Homestyler

Homestyler predstavlja inovativnu opciju koja može zamijeniti konvencionalno 3D modelovanje enterijera. Aplikacija omogućava dizajniranje enterijera, pri čemu na osnovu skicirane osnove kreira 3D prostor. Omogućeno je lako dodavanje namještaja „drag and drop“ metodom, kao i renderovanje na cloud-u kako se ne bi koristili resursi lokalnog kompjutera. 

SmartDraw

SmartDraw je softwer koji je namijenjen za kreiranje arhitektonskih osnova. Sadrži veliku bazu već gotovih osnova kojae mogu poslužiti kao početna tačka i dalje se modifikovati prema potrebama. 

HomeByMe

Homebyme je još jedna web aplikacija koja omogućava dizajniranje i opremanje enterijera. Enterijer je moguće opremiti sa hiljadama predmeta poznatih home decor brendova. Aplikacija omogućava kreiranje rendera, virtualnih tura i 360° fotografija.

RoomGPT

RoomGPT daje prijedlog transformacije unutrašnjeg prostora u na osnovu jedne fotografije. Usluga je besplatna, a može biti korisna za dobijanje ideja za osvježenje enterijera. Sve što treba da uradite je da fotografišete vašu sobu i vještačka inteligencija će se pobrinuti za vaš dizajn enterijera. 

Leaper  

Leaper je sofisticirani softver koji koristi vještačku inteligenciju da u potpunosti dizajnira prostoriju bez ikakve pomoći dizajnera. Ovo omogućava iskusnim i manje iskusnim dizajnerima enterijera da za veoma kratko vrijeme dođu do izuzetno opremljenih prostora. Enterijer se generiše na osnovu prethodno zadatih parametara.  


18.10.2023. Gradnja


# enterijer # vještačka inteligencija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!