Kulturni centar uronjen u tradiciju

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

Kulturni centar Šamalat, koji se nalazi na istorijskoj periferiji Dirije u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, predstavlja uzor arhitekture kulturnog nasljeđa. Projektovan od strane arhitektonskog studija SIN Architects, ovaj centar predstavlja sinergiju savremene arhitektonske genijalnosti i istorijske konzervacije koje su zajedničkim snagama oformile prostor istorijskog značaja ali i savremene relevantnosti.

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

U svojoj srži, Šamalat kulturni centar je nekada bio tradicionalna kuća od blata. Renoviranje je sprovedeno u dvije faze: restauracija prvobitnih struktura i dodavanje novih elemenata. Ovaj pristup zadržao je integritet originalnih konstrukcija od blata uz integraciju savremenih materijala i volumena kako bi se unaprijedila funkcionalnost i estetska privlačnost.

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

Projekat oličava koncept dualnosti, odražavajući istorijske i moderne aspekte saudijske arhitekture. Novi elementi, izgrađeni u okviru prvobitnog dvorišta, imaju fasadu obloženu toplim bijelim kamenom iz Rijada, nudeći suptilan, ali upečatljiv kontrast sa teksturiranim blatom stare strukture. Ova jukstapozicija ne samo da ističe slojevitu istoriju zgrade, već i njen iskorak ka modernosti.

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

U centru su smješteni galerijski prostor, rezidencija umjetnika, mračna soba i prostor za radionicu. Centar služi kao kulturno središte za učenje, nudeći radionice, izložbe i druge obrazovne programe koji promovišu razumijevanje i uvažavanje saudijskog nasljeđa i umjetnosti. Poziva zajednicu, posebno mlade, da se bave svojim kulturnim nasljeđem u prostoru koji poštuje tradiciju, istovremeno podstičući savremeni umjetnički izraz.

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

Osmišljen je sa težnjom da suptilno poveže svoje unutrašnje prostore sa okruženjem. Strateški otvori i prozori zgrade uokviruju pogled na okolni pejzaž, integrišući prirodne ljepote regiona u svakodnevna iskustva posjetilaca.

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

Kulturni centar Šamalat jeste svjedočanstvo snage arhitekture da sačuva prošlost dok istovremeno prihvata budućnost, nudeći prostor u kome istorija i modernost koegzistiraju harmonično. Kroz promišljen projekat i inicijative fokusirane na zajednicu, arhitekte su uspjele ne samo da sačuvaju kulturno tkivo Rijada, već i da utkaju nove niti u tu kulturnu tapiseriju.

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

Fotografija: Laurian Ghinitoiu

Crta Pročitajte još

  Restauracija Arapske kule u Španiji

  Obnova romaničke isposnice

  Obnova manastira

  15 metara kvadratnih dragocjenog nasljedja

  Preko svinjca do priznanja

  Tamo gdje prošlost dočekuje sadašnjost

  Obnova kulturnog centra na principima održivosti



09.05.2024. Gradnja


# blato # kamen # kulturni centar # obnova # restauracija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!