Tamo gdje prošlost dočekuje sadašnjost

Fotografija: Maxime Delvaux

Nekadašnja seoska kuća, smještena u pastoralnom francuskom selu Hecourt, podlegla je revitalizaciji i prenamjeni, od strane arhitektonskog studija Guma. Vizija koja stoji iza obnove bila je da se stvori zajedničko sklonište za rođake vlasnika zemlje i one koji traže bjekstvo od urbanog života, podstičući vezu sa prirodom. Arhitekte su, u ruralno platno, utkale moderni dizajn i na taj način kreirali savremeno ognjište u kojem su staro i novo u neprekidnoj igri preplitanja.

Fotografija: Maxime Delvaux

Arhitekte su koristile paletu materijala lokalnog porijekla, uključujući fasade od mlinskog kamena, crvene ravne krovove od crijepa, oluke od cinka i drvene nadvratnike kako bi doprinijeli autentičnoj seoskoj atmosferi. Bukve, orasi, žbunje, žive ograde, redovi tuja, voćke i prostrani travnjak postavili su teren za projekat duboko ukorenjen u očuvanju materijalnih i prostornih kvaliteta nekadašnjeg poljoprivrednog zemljišta.

Fotografija: Maxime Delvaux

Nova organizacija kuće Hecourt nosi poetski odgovor Studija Guma na postojeće elemente ruralnog lokaliteta. Prostori se slažu u kaskadi, stvarajući besprekoran prelaz između zajedničkih i privatnih zona. Spavaće sobe nalaze svoje mjesto u donjem dijelu terena, održavajući delikatnu ravnotežu između otvorenosti prema bašti i osećaja privatnosti. Očuvanje zidova, greda, kamina i tradicionalnih vertikalnih prozora povećava autentičnost svake sobe, pozivajući prirodu u privatni domen.

Fotografija: Maxime Delvaux

Zajednički prostori u kući promišljeno su podijeljeni u dvije cjeline, svaka sa jedinstvenom namjenom. Bivša šupa za kolica sada sadrži kuhinju-trpezariju, koja djeluje kao centralno čvorište gdje se ukrštaju unutrašnji i spoljašnji tokovi. Ovaj prostor sa visokim plafonom otvara se ka kamenim terasama i baštama, magleći granice između unutrašnjosti i spolja. Dnevna soba, koja se nalazi u bivšoj štali, nudi intimnije iskustvo, sa velikim prozorima koji uokviruju pejzaže, nalik onim sa razglednica, i hvataju nježnu svjetlost zore i sumraka.

Fotografija: Maxime Delvaux

Fotografija: Maxime Delvaux

Fotografija: Maxime Delvaux

Fotografija: Maxime Delvaux

Fotografija: Maxime Delvaux

Fotografija: Maxime Delvaux

Fotografija: Maxime Delvaux

Crta Pročitajte još

  U potrazi za balansom i ljepotom

  Oživjeti prošlost: Revitalizacija napuštene seoske kuće u Italiji

  Putovanje kroz vilu nastaloj po uzoru savršenog grada

  Kuća koja pozdravlja selo

  Dom koji sabira lokalne materijale

  Introvertno malo gnijezdo

  Mislili su da je neponovljiva

  Kako jednostavnim sredstvima obnoviti staru kuću



23.04.2024. Gradnja


# kamen # kamena kuća # obnova # revitalizacija # seoska kuća

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!