Oživjeti prošlost: Revitalizacija napuštene seoske kuće u Italiji

Fotografija: Salva López

Kada su arhitekte studija Andrew Trotter, tokom vožnje, prolazile kroz seoski krajolik Puglie, u Italiji, zapazile su napuštenu kuću koja se po ljepoti i karakteru posebno istakla u tom pejzažu. Međutim, jedan od arhitekata, shvatio je da tu kuću ne vidi po prvi put. Prije nekoliko godina, njegova prijateljica iz Barselone, tražila mu je savjet povodom selidbe u Italiji i upravo mu pokazala sliku te iste kuće, kao svog potencijalnog doma. Na kraju se ispostavilo da ta kuća nosi bogatu istoriju mjesta i da je prvobitno bila škola za djevojčice. Arhitekte su odlučile da ovu kuću, napuštenu još od 60ih, pažljivo revitaliziraju kroz modernu prizmu, transformišući je u mirno utočište italijanskog sela.

Fotografija: Salva López

Oni su odlučili da kuću ne kupe za sebe, već su je preporučili svojim klijentima, koji su se odmah zaljubili u svoj budući dom. Nakon devet mjeseci renoviranja, Casolare Scarani je završena.

Fotografija: Salva López

Iako je kuća godinama bila zapuštena, neosporan šarm njenog rustikalnog kamena i dramatičnog unutrašnjeg svoda i dalje je bio upadljiv već pri prvom pogledu. 

Fotografija: Salva López

Oblast Puglie je obično prošarana malim lamijama, kamenim šupama koje se koriste za skladištenje opreme, kao i velikim maserijama, istorijskim seoskim kućama koje su nekada bile u vlasništvu bogatih zemljoposjednika. Arhitekte objašnjavaju neobičnost paradoksa koji se učitao na kući, kroz kontrast njenog stila, koji više vuče na maserije, i dimenzija karakterističnih za omanju vilu. 

Fotografija: Salva López

Kroz pažljivu revitalizaciju ove istorijske italijanske seoske kuće, arhitekte su osigurale očuvanje eksterijera kuće, koliko je to bilo moguće. Zajedno sa klijentima, tim je proveo dane stružući ljuskave boje pri čemu se otkrivao prelijepi kamen trijema. Unutrašnjost je bila u potpunosti omalterisana, a lokalni zanatlija je bio angažovan da izradi sopstveni krečni malter i krečne boje.

Fotografija: Salva López

Duž poda, staro kamenje je ponovo postavljeno i dodato je novo chianca kamenje. U međuvremenu, prvobitna garaža je pretvorena u kuhinju, magareća kuća je postala vešeraj, a dva nova bloka dodata su u zadnjem dijelu kuće za dvosobne apartmane.

Fotografija: Salva López

Fotografija: Salva López

Fotografija: Salva López

Fotografija: Salva López

Fotografija: Salva López

Fotografija: Salva López

Crta Pročitajte još

  Ambar za stanovanje

  Sjećanje na kuću

  Obnova gradjevine iz XV vijeka



09.04.2024. Gradnja


# istorija # kamen # kamena kuća # kulturno nasljeđe # malter # malterisanje # revitalizacija # škola

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!