Klasična ili skrivena šarka

Za ravno rezana unutrašnja vrata, koja se danas standardno proizvode, primjenjuju se dva tipa šarki za kačenje i to klasične šarke i skrivene šarke. Tip šarke ne utiče samo na razliku u cijeni koja može biti i do 150€, već i na izgled vrata. U nastavku pročitajte više o klasičnim i skrivenim šarkama.

Klasične šrake

Klasične ili brodske šarke su vidne kada su vrata zatvorena. Značajno su povoljnije u odnosu na skrivene šarke, ali su i slabijeg kvaliteta. U zavisnosti od modela cijena po jednom komadu klasične šarke iznosi od 2€ do 10€.


Na krila uobičajnih dimenzija od 70cm do 90cm, uglavnom se postavljaju tri komada klasičnih šarki. Kada se dodaju kvaka i brava, ukupna cijena okova za jedna vrata iznosi oko 50€.

Skrivene šarke

Skrivene ili ukopana šarke nisu vidne kada su vrata zatvorena. Ugrađuju se u kombinaciji sa magnetnom bravom. Cjenovno su skuplje i kvalitetnije u odnosu na klasične šarke. U zavisnosti od modela, cijena po jednom komadu skrivene šatke iznosi od 10€ do 50€.


I za ovaj tip šarki uglavnom se postavljaju tri komada. Zajedno sa kvakom i magnetnom bravom koja je cjenovno skuplja, ukupna cijena za jedna vrata može da košta i do 200€.

Šta je bolje?

Važna prednost skrivenih šarki je mogućnost štelovanja koja značajno olakšava ugradnju vratu. Takođe, diskretniji izgled čini ih sve popularnijim, naročito za modene minimalističke enterijera svedenog dizajna. Ipak, povoljna cijena i zadovoljavajući kvalitet čine klasičnih šarki i dalje najčešćim izborom.

Lijevo vrata sa klasičnom šarkom, desno vrata sa skrivenom šarkom

Crta Pročitajte još

  Šta treba znati o pervajz lajsnama

  Vodič za kupovinu prozora i vrata



23.10.2023. Gradnja


# klasična šarka # skrivena šarka # unutrašnja vrata # vrata

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!