Izgradnja pijace domaćih proizvoda u Zeti

izvor: gov.me/URBI.PRO

Na parceli koja pripada zahvatu DUP-a Mahala, a nalazi se neposredno uz magistralni put Podgorica – Bar, gradiće se pijaca domaćih proizvoda. Planirana spratnost objekta je P a ukupna površina iznosi 1 172 m2. Idejno rješenje je izradio arhitektonski biro URBI.PRO.

izvor: gov.me/URBI.PRO

Prostorna distribucija je organizovana tako da objekat u svom središnjem dijelu sadrži pijačni dio sa tezgama za voće, povrće i domaću radinost.Planirano je postavljanje ukupno 40 tezgi. Prostori za ribaru i mesaru predviđeni su sa bočnih strana pijace i prednje fasade, a pristup im je omogućen sa spoljašnje ulične strane i sa unutrašnje strane iz prostora pijace. Na isti način omogućen je pristup u ostalim poslovnim prostorima koji su pozicionirani na prednjoj fasadi. U unutrašnjem dijelu predviđen je i jedan manji poslovni prostor kojem namjena nije određena.

izvor: gov.me/URBI.PRO

Duž jedne strane pijace sa unutrašnje strane gledano od tezgi, planirana su četiri boksa za potrebe cvjećara. Planirana su jos dva ulaza u objekat, od čega je jedan lociran u dijelu prostora za opravljanje otpadom. Drugi službeni ulaz pozicioniran je u zadnjem dijelu objekta i orjentisan je ka parking zoni, koja je predviđena za zaposlene.

U nastavku ovih prostorija nalazi se administrativni prostor sa zasebnim unutrašnjim ulazom i 3 kancelarije. U produžetku je predviđen prostor namijenjen prodaji mliječnih proizvoda i jaja. U ove prostorije ulaz za kupce se vrši iz unutrašnjosti, a za zaposlene preko ekonomskog ulaza. Oba prodajna mjesta su zastakljena čitavom dužinom i na taj način lako saglediva pri samom ulazu kupaca u objekat.

izvor: gov.me/URBI.PRO

Arhitekte izbor polukružne formacije za oblik objekta objašnjavaju kao najfunckionalno rješenje koje prati polukružni oblik parcele ka kružnom toku. Ulazna fasada okrenuta je ka jugozapadu, tj ka magistrali i kružnom toku i na njoj je pozicioniran glavni ulaz. Na sjevernoj i istočnoj fasadi,koje su orjentisane ka parkingu i servisnoj ulici, planirani su ekonomski ulaz i ulazi za pojedine prostore različite namjene.Glavni ulaz posebno je istaknut svojom dubinom i materijalizacijom. Neposredno pored ulaza planirana je veća staklena površina(iz tri segmenta) koja se može otvarati u zavisnosti od vremenskih uslova. Na ulaznoj fasadi dominantni su kubusi drugačijie materijalizacije, namijenjeni pratećim sadržajima pijace (mesara, ribara, kafe i sl.). Predviđeno je zasađivanje zelenila-puzavice uz sami zid ulaza prednje fasade, kao i na ravnim krovovima već pomenutih kubusa.

osnova prizemlja/izvor: gov.me/URBI.PRO

Fasade su planirane kao termoizolovane. Prednja-ulazna fasada je predviđena sa završnom obradom od terakote (valovite teksture) dok je na zadnjim fasadama završna obrada bavalitom u tamnijoj nijansi. Takođe, na zadnjim fasadama, otvori su naglašeni formiranjem ramova sa završnom obradom kao kod ventilisane fasade.

Crta Pročitajte još

  Hotel sa tržnim centrom i svečanom salom u Golubovcima

  Nova zgrada u neposrednoj blizini Ziya hotela u Podgorici

  Nova stambeno-poslovna zgrada u podgoričkom naselju Zagorič

  Nove zgrade na Zabjelu



25.10.2023. Gradnja


# izgradnja # izgradnja objekta # pijaca # Podgorica # terakota # zelena pijaca

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!