Kako se postavlja laminat

Brzina i lakoća ugradnje su važni kriterijumi za odabir podne obloge i jedan od razloga čestog odabira laminata. Laminat se ugrađuje jednostavno, brzo i lako i to po sitemu uradi sam. U nastavku pročitajte više o ugrdanji laminata! 

Korak 1: Potrebni alat

Da bi samostalno ugradili laminat potreban Vam je sledeći alat: ubodna testera, ručni cirkular i skalpel za rezanje, metar, ugaoni lenjir, olovka i sto za rezanje za razmjeravanje i peciznije rezanje, blok za spajanje profila (tapping block), poluga za povlačenje poslednjeg reda (pull bar), gumeni ili silkonski čekić i odbojnici za lakšu ugradnju i nakraju rukavice i sigurnosne naočare za Vašu bezbjednost.

Korak 2: Priprema

Priprema za ugradnju laminata podrazumijeva pripremu podloge i pripremu samog laminata. Podloga mora biti čista, suva i ravna. Prostorija treba biti minamalne temperature od 15°C i relativne vlažnost vazduha od 30% do 60%.


Prije ugradnje laminata, potrebno je da se materijal prilagodi temperaturi prostorije. Upakovane daske laminata ostavite da odstoje u prostoriji najmanje 48h. Ukoliko ipak materijal skladištite na duži period, vodite računa da pakovanja ne oslanjate direktno na betonsku podlogu.


Korak 3: Ugradnja

Prije ugradnje laminata potrebno je postaviti PE foliju i pjenastu podlogu. PE folija se postavlja sa preklopom i sprječava da vlaga iz podloge prodre do pjenaste podloge i laminata. Pjenasta podloga se postavlja bez preklopa i doprinosi prigušenju udarne buke ali i poravnjanju za bolju ugradnju laminata. 

Kada su postavljeni donji slojevi slijedi laminat. Laminat se ugrađuje uklapanjem, bez lijepljenja i bez mehaničkog pričvršćivanja. Obzirom da su usled temperaturnih promjena daske sklone skupljanju i širenju, neophodno je uz spoj sa zidom ostaviti dilatacioni prostor postavljanjem odbojnika.

Daske laminata se postavljaju u pravcu izvora svjetlosti, dok se u uskim prostorijama uvijke postavljaju uzdužno. Prvi red započinjete cijelom daskom, a sledeći sa polovinom. Kada stignete do kraja reda, u zavisnosti od njegove dužine, dasku će biti potrebno izrezati radi uklapanja.

Dasku okrenite za 180° i obilježaite mjeru koju je potrebno izrezati sa desna na lijevo. Komad koji ste isjekli zarotirajte za 180° i postavite na planirano mjesto, višak takođe zarotirajte za 180° i iskoristite za početak sledećeg reda. Na ovaj način ćete maksimalno iskoristite materijal, a ivica koju ste rezali će u oba reda biti do zida.


Kada spajate dasku u novom redu, sa daskom iz prethodnog reda, pribijte je držeći je pod uglom tako da pero lijepo legne u žlijeb. Čim su daske „uskočile“ jedna u drugu polegnite je na pod i dodatno osigurajte spoj blokom za spajanje.

Prilikom uklapanja dasaka laminata, zbog stabilnosti poda, vodite računa da prvi komad u redu ne bude kraći od 20cm, kao i da razmak između čeonih ivica u susjednim redovima ne bude kraći od 40cm. Takođe, vodite računa da, ako je dužina reda veća od 8m, napravite prekid dilatacionom lajsnom.


Kada ste završili cijelu površinu poda, ostaju lajsne.


Način ugradnje laminata se ralikuje u zavisnosti od proizvođača, zato uvijek pročitajte uputstvo i pratite instrukcije proizvođača!

Crta Pročitajte još

  Šta je laminat i od čega se sastoji

  Kako izabrati klasični parket

  Vrste podova i njihove glavne karakteristike



08.11.2023. Gradnja


# drveni pod # laminat # podovi # ugradnja laminata

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!