Izgradnja eko hotela na obali Tare

arhitektonski studio AIM

U Kolašinu, na lokaciji koja se nalazi južno od mjesta Sjerogišta, na proširenju između magistralnog puta Kolašin-Mojkovac i korita rijeke Tare, gradiće se eko hotel kategorije 4*, Tara Retreat. Hotel je sadržan u dva objekta, povezana podzemnom toplom vezom. Ukupna površina objekta iznosi 8367m2. Idejno rješenje izradio je arhitektonski studio AIM.

arhitektonski studio AIM

Kao okosnicu razvoja idejnog koncepta, arhitekte ističu takvu integraciju objekta koja bi podrazumijevala umanjivanje njegovog uticaja, prilikom sagledavanja sa magistralnog puta, na njegov prirodni krajolik. Arhitekte su, kako bi objekat što bolje ušuškali u šumski pejzaž, njegovu formu stavili pod jednovodan krov sa padom prema magistrali. Takođe, od magistrale hotel se separatiše mirujućim saobraćajom postavaljenim na platou sa sadnicama stabla, pa se dodatno pojačava utisak obuhvaćenosti hotela samim pejzažom.

arhitektonski studio AIM

Prvi objekat, odnosno hotelski dio kompleksa, spratnosti Su+Pr+Pk, zauzima površinu od 4 595 m2. Ispred ulaza planiran je drop-off, odnosno proširenje pristupne saobraćajnice sa privremenim zaustavljanjem i parkiranjem autobusa. Ulaz u objekat pozicioniran je po sredini, izmedju 2 korpusa objekata i objedinjuje recepciju i centralni lobi sa lako pristupačnim vertikalnim komunikacijama za goste. Iz lobija se pristupa kaskadnim terasama koje se spuštaju ka rijeci.

arhitektonski studio AIM

Funkcionalni sadržaji organizovani su tako da sprat i potkrovlje budu namijenjeni smještaju korisnka. Prvi sprat sadrži 6 apartmana dok su u potkrovlju planirane 3 apratmanske jedinice, orjentisane ka pejzažu šume i rijeke. Na prizemlju su pozicionirani prostor javnog sadržaja, recepcija, loby, javni toaleti, lounge bar sa salom za ruski bilijar, restoran sa otvorenom kuhinjom i VIP zonom za 20 korisnika, spa centar sa zatovrenim bazenom kao i dva poslovna prostora , retail i prodavnica domaćih proizvoda ( vina i mesa ).

Apartmanski dio kompleksa, nastao je formiranjem 4 vertikalna kubusa, povezana podrumskom etažom. Svaki kubus predstavlja jednu apartmansku jedinicu sa prostorima za stanovanje na prizemlju, spratu i potkrovlju i sa SPA zonom u podrumu.

Materijalizacija fasade predviđena je kombinacijom drvenih panela na aluminijskoj potkonstrukciji, drvenih obloga, bavalita, kamena i stakla. Ono što fasadu posebno ističe jeste upravo dominantna upotreba drvenih panela. Vizuelno dominantan kosi krov pokriven je drvenom šindorm u tradicionalnom slogu.

Crta Pročitajte još

  Hotel kategorije 4 zvjezdice u Kolašinu

  Stambeni objekat i kondo hotel u Kolašinu



09.11.2023. Gradnja


# eko hotel # hotel # Kolašin # obala # tara

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!