Dani arhitekture: REUSE,17-19/11/2023.godine

Strukovna Komora arhitekata u periodu od 17-19. novembra organizuje druge Dane arhitekture u Crnoj Gori sa zvaničnom temom: Reuse. Koorganizatori i partneri događaja su Arhitektonski fakultet u Podgorici, Savez arhitekata, ICE/ITA Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, Glavni Grad Podgorica i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ponovna upotreba je termin koji se široko koristi u svakom sektoru društva. Neodgovorno odlaganje otpada u svakom obliku štetno je po zdravlje, životnu sredinu i društvo. Građevinski otpad i otpad od rušenja čini otprilike 25%–30% ukupnog otpada koji se stvara u EU. Način na koji možemo učiniti da smanjimo ovu akumulaciju otpada je i edukacija ljudi.


Arhitektura je oblast koja nema budućnost bez održivosti zbog velikog uticaja koji vrši kroz različite oblasti svoje primjene.


Da li čuvajući svoju prošlost možemo izgraditi svoju budućnost?

Raspored:

Prvi dan 17/11/2023:            Dan italijanskog dizajna : Light design

Otvaranje - izložba: Arhitektonski konkursi

Drugi dan  18/11/2023:          Predavanja - Reuse

Treći dan 19/11/2023:            Predavanja - Reuse

 

Cilj Dana arhitekture da prikaže trenutna dostignuća, i razvoj u oblasti arhitektonske djelatnosti. Istovremeno cilj je i međunarodna razmjena iskustava, definisanje budućih pravaca i mogućnosti razvoja arhitektonske scene u Crnoj Gori.

PREDAVAČI


  • Jette Cathrin Hopp – direktorica Snohetta, Oslo
  • Robert Smitz – partner i direktor takmičenja White arkitekter, Geteborg
  • Ingrid van der Heiden, ko-osnivač i partner Civic Architects, Roterdam
  • Alice Dietsch, direktorica AL_A, London
  • Karolina Backman – specijalista za cirkularni dizajn 3XN, Kopenhagen
  • Boris Podrecca – osnivač studija Boris Podrecca, Beč
  • Aljoša Dekleva – osnivač Dekleva Gregorič, Ljubljana
  • Saša Begović i Marko Dabrović, osnivači 3LHD, Zagreb
  • Idis Turato – koosnivač u Mataija x Sipina x Turato, Rijeka
  • Dušica Totić i Marko Korošec – ko-osnivači Remorker architects, Beograd

BORIS PODRECCA, osnivač studija Boris Podrecca, Beč


Boris Podrecca je rođen u Beogradu 1940. Studirao je vajarstvo u Veneciji, i arhitekturu u Beču, gdje se preselio šezdesetih godina i diplomirao 1968. Gostujući je professor u Lozani, Parizu, Veneciji, Filadelfiji, Londonu, Beču, Harvardu-Kembridžu (Boston) a od 1988. redovni profesor na Tehničkom univerzitetu u Štutgartu kao direktor Instituta za arhitektonsko projektovanje i teoriju prostora. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada među kojima su: Vitez umjetnosti i književnosti- Pariz, nagrada za arhitekturu-Beč, nagrada Jože Plečnik-Ljubljana, nagrada San Giusto d'oro-Trst. Počasni doktor Univerziteta u Mariboru i Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Počasni je član akademija nauka i umetnosti u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji I Udruženja njemačkih arhitekata, Projektovao je više od 30 javnih prostora u 8 evropskih zemalja, kao i značajne projekte (u Beču, Veneciji, Milanu, Limožu, Meranu, Napulju, Ljubljani, Dubrovniku, Zadru, Salcburgu, Klagenfurtu, Štutgartu, Piranu, Splitu, Trstu), među kojima su i Milenijumska kula visoka 220 m i međunarodni biocentar u Beču. Dizajnirao je izložbe poput Biedermeier show u Beču, Jože Plečnik u Centru Pompidu u Parizu, Fridrih Kiesler u Vitni muzeju u Njujorku.





www.podrecca.at

MARKO DABROVIĆ I SAŠA BEGOVIĆ, ko-osnivači 3LHD, Zagreb



Marko Dabrović (rođen 1969. u Dubrovniku) i Saša Begović (rođen 1967. u Bjelovaru) su ko-osnivači studia 3LHD iz Zagreba. 3LHD je arhitektonski studio koji su osnovala četiri partnera: Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić Begović, i Silvije Novak. 3LHD je osnovan 1994, kada su tri od četiri partnera još uvijek bili studenti na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, u vremenu hrvatske političke i ekonomske tranzicije, a zasnovan je na temeljima timskog rada i atmosfere. Nakon godina uspješnog poslovanja 3LHD je 2016. imenovao novu partnericu Paulu Kukuljicu. Svi partneri diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, Hrvatska. 3LHD partneri gostujući su predavači na institucijama širom svijeta, a trenutno su nastavnici na Arhitektonskim fakultetima Univerziteta u Zagrebu i Splitu.


www.3lhd.com

KAROLINA BACKMAN, Specijalista za cirkularni dizajn u 3XN, Copenhagen


Karolina Backman je diplomirala na Univerzitetu u Melburnu, a magistarske studije završila na TU Delft. Karolina je specijalista za cirkularni dizajn i ugljenik u 3XN-u, i istovremeno pruža strateške savjete klijentima o ciljevima održivosti ESG-a. Karolina vjeruje u iterativni pristup dizajnu kako bi se osiguralo da se mjere za smanjenje ugljenika razmotre u svim fazama projektovanja, i da se koriste digitalni alati za brzu analizu uticaja varijantnih rješenja. Ona koristi znanja o ponovnoj upotrebi, i razmatra sva tri vitalna dijela smanjenja ugljenika tokom životnog ciklusa zgrada. Radila je na GXN projektima Mark Lane (UK), Vikingaskeppsmuseet Roskilde (Danska), a takođe je bila uključena u CIRCuIT EU projekat za kružne regenerativne gradove.


www.3xn.com

ROBERT SCHMITZ, partner i direktor takmičenja u White Arkitekter, Stockholm


Robert Schmitz je rođen 1979. Jedan je od vodećih partnera kompanije White Arkitekter i direktor za takmičenja. Rukovodio je na nekoliko vodećih projekata kompanije od takmičenja do završetka sa posebnim fokusom na projektovanje javnih, građanskih i kulturnih objekata koji podstiču osećaj pripadnosti. Vodeći je arhitekta međunarodno priznatog i nagrađivanog Kulturnog centra Sara, najveće drvene zgrade na svijetu sa negativnim sadržajem ugljenika. Robert je direktor tima za arhitektonske konkurse, istovremeno pružajući strateški doprinos u upravljanju stokholmskim studijom. Osim toga, učestvuje u međunarodnim arhitektonskim žirijima i kao predavač širom sveta.





www.whitearkitekter.com

JETTE CATHRIN HOPP, direktor in Snohetta, Oslo


Jette Cathrin Hopp je diplomirani arhitekta , direktorka zadužena za nabavke i nove projekte i član izvršnog menadžmenta kompanije Snøhetta. Ima iskustvo u vođenju velikih međunarodnih projekata i takmičenja. Bila je član žirija na više arhitektonskih konkursa i nagrada. Jete je član upravnog odbora Schelling Architecture Foundation i bila je predsednik žirija italijanske nagrade za arhitekturu 2021. Jette je predavač na Univerzitetu za tehnologiju i dizajn, Vismar, član gradskog vijeća za arhitekturu Osla, kao i član savjetodavnog vijeća za urbanističko planiranje opštine Kil u Njemačkoj. Bila je vođa tima muzeja u Centru za znanje i kulturu Kralja Abdul Aziz, u Dharhanu u Saudijskoj Arabiji, i vođa projekta za razvoj velikog hotela i odmarališta Hvar u Hrvatskoj. Vodila je velike međunarodne projekte sa fokusom na održivost kao Astana Expo 2017 „Energija budućnosti“, Kazahstan i Lingkong Soho Šangaj, Kina.



www.snohetta.com

DUŠICA TOTIĆ i MARKO KOROŠEC, ko-osnivači studija Remorker Architects, Beograd


Dušica Totić i Marko Korošec su ko-osnivači Remorker Architects. Remorker Architects je arhitektonski studio sa sjedištem u Beogradu. Njihovo djelovanje počinje 2014. godine u oblasti arhitekture, inženjeringa i enterijera. Studio je visoko specijalizovan za arhitektonsko i unutrašnje uređenje, kao i za istraživanje u oblasti dizajna, ali i nadzor i upravljanje građevinskim radovima. Dobitnici su više nagrada, među kojima su: 2018. Nagrada grada Beograda za arhitekturu, 2018. Nagrada Big See Wood, 2021. nagrada „Ranko Radović“, i počasno priznanje na 40. Salonu arhitekture u Srbiji. U 2021. projekat Remorker Architects za poslovni objekat je nominovan za nagradu Mies van der Rohe. 



www.remorker.rs


TINA GREGORIČ I ALJOŠA DEKLEVA, ko-osnivači Dekleva Gregorič architects, Ljubljana


Tina Gregorič i Aljoša Dekleva osnovali su Dekleva Gregorič architects 2003. godine u Ljubljani. Tina i Aljoša su oboje diplomirali na Fakultetu za arhitekturu Univerziteta u Ljubljani, i nastavili studije u Londonu, gde su magistrirali arhitekturu. Nagrađeni su sa nekoliko nagrada, među kojima su Evropska nagrada za arhitekturu Luiđi Kozenca 2004. i Plečnikova medalja u Sloveniji. Pet puta su bili nominovani za nagradu Mies van den Rohe. Uporedo sa svojom arhitektonskom praksom, Aljoša Dekleva i Tina Gregorič intenzivno se bave preoblikovanjem pristupa arhitektonskom obrazovanju. Aljoša je programski rukovodilac Škole za posetu AA nanoturizma pri Arhitektonskom udruženju u Londonu, a Tina je profesor arhitekture i predsedavajuća odelenja za istraživanje arhitektonske tipologije i dizajna na Institutu za arhitekturu na Tehnološkom univerzitetu u Beču. Na Venecijanskom bijenalu arhitekture, 2016.godine, učestvovali su kao kustosi slovenačkog nacionalnog paviljona.


www.dekleva-gregoric.com

IDIS TURATO, ko-osnivač u Mataija x Sipina x Turato, Rijeka


Idis Turato (1965.) je arhitekta, istraživač i redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, i gostujući profesor na Arhitektonskim fakultetima u Beogradu, Splitu i Ljubljani. Godine 1992. sa Sašom Randićem osniva Randić - Turato arhitekti, a od 2009. djeluje samostalno kroz Arhitektonski biro Turato. 2020. godine s Martinom Mataijom i Dorom Sipinom osniva Mataija x Sipina x Turato. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za arhitekturu. 2005. godine osvojio je Piranesi nagradu za arhitekturu. Njegovi su projekti bili deset puta nominovani za nagradu Mies Van der Rohe, a dobitnik je i hrvatskih nagrade za arhitekturu: Viktor Kovačić, Drago Galić i Vladimir Nazor. U dva navrata, 2006. i 2010. predstavljao je Hrvatsku na Bijenalu arhitekture u Veneciji. 2021. godine bio je kustos Hrvatskog paviljona za Venecijanski bijenale. 


www.mataijaxsipinaxturato.com

INGRID VAN DER HEIJDEN, ko-osnivač u Civic, Amsterdam


Ingrid van der Heijden (1968) je jedan od osnivača studija Civic 2015 godine. Civic je arhitektonski studio sa sjedištem u Amsterdamu koji radi na javnim projektima, projektujući prostore za zajedničku upotrebu kao što su biblioteke, pozorišta, kulturne zgrade, obrazovne zgrade i prostorne instalacije. Nakon karijere u marketingu i profesionalne obuke za stolara, Ingrid je otkrila da poseduje prostorne vještine i izdržljivost da se snađe u arhitekturi. Ona studira evoluciju tipova zgrada, materijala i njihovog konteksta i eksperimentiše sa njegovim mogućnostima. Njen rad se fokusira na arhitektonskoj formi, kvalitetima materijala i proizvodnim procesima. Ingrid je bila vodeći arhitekta u projektu LocHal.



www.civicarchitects.eu



ALICE DIETSCH, direktor Boris AL_A, London

Alice Dietsch je postala direktorka AL_A 2012. godine, nakon što se pridružila kancelariji 2006. Vodila je dugo očekivani projekat V&A Ekhibition Road Kuarter, koji je pobedio na međunarodnom konkursu, da dizajnira novi ulaz, galeriju i dvorište za muzej. Ona takođe vodi komisiju za preuređenje Galerije Lafaiette Haussmann u Parizu, i bila je direktorka projekta za Centralnu ambasadu u Bangkoku. Alis koordinira takmičarsku grupu u kancelariji i radi na razvoju inovativnih koncepata u okviru budžetskih i tehničkih ograničenja. Nakon studija i rada u Parizu i Stokholmu, preselila se u Veliku Britaniju.


www.ala.uk.com



10.11.2023. Gradnja


# dani arhitekture # obnova # održiva gradnja # održivost # ponovna upotreba # predavanje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!