Rezultati nacionalnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje objekta – Dnevni centar za smještaj lica sa invaliditetom starijih od 27 godina, u Beranama

Opština Berane raspisala je nacionalni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta – Dnevni centar za smještaj lica sa invaliditetom starijih od 27 godina, u Beranama.

 

Pristiglo je 8 konkursnih radova u predviđenom roku.

Članovi konkursnog žirija:

1.   prof.dr Sveltana Perović, dekanica Arhitektonskog fakulteta UCG - predsjednica žirija

2.   Sonja Simeunović Vuković, dipl.inž.arh, Glavna gradska arhitektica Opštine Berane – stručna članica

3.   Tamara Marović, M.Arch – stručna članica

4.   Andrea Pajković, spec.sci.arh – stručna članica

5.   Slobodan Petrović, spec.sci.arh – stručni član


Nagrade:

Prva nagrada (8.500,00€): Šifra rada 24126

Autori: Srđan Tadić, Aleksandar Marsenić, Bojan Vlahović



O idejnom konceptu pobjedničkog rješenja:

PARCELA - DNEVNI CENTAR

Ključan elemenat samog koncepta, njegovo jezgro oko kojeg se objekat razvijao, jeste zamisao kojom se parcela doživljava kao kuća, mjesto na kojem se različiti prostori prožimaju stvarajući impresiju slobode. Kako arhitekte objašnjavaju, po prirodi funkcije objekat ima dominantnu potrebu za prizemljem. Sprat je ovdje iskorišćen za funkcije izdvajanja posebno osjetljivih kategorija korisnika i za kancelarijski prostor. Sprat je ujedno i specifično oblikovano potkrovlje. Usljed predimenzionisanog krova koji natkriva parcelu, kuća se može posmatrati kao paviljon, otvoren ka bašti:Otvoren prostor ali ušuškan ispod krova, slobodan a ugniježden.


Dnevni boravak se tretira kao zatvoreni dio parcele koji se može percipirati i kao zgusnuti spoljašnji prostor. Unutrašnji prostor sa karakterom spoljašnjeg u kojem je centralni dio okružen terasama i zelenim zonama gdje dolazi do prožimanja koje cjelokupnu parcelu transformiše u Dnevni centar. Višenamjenski boravak je široko otvoren prema jugo-zapadnoj terasi i jugo-istočnom linearnom parku (senzori park). Prostor je prilagodljiv, može da obuhvata skoro cijeli parter i ima mogućnost izdvajanja dijelova - zona podesnih za pristup iznutra i spolja, nezavisno preko obodnih terasa. Centralni prostor boravka je duple visine, planiran u kontrolisanoj funkciji staklenika koji zimi skuplja posebno vrijedno sunce, a ljeti daje sjenke prijatne za boravak.


Prostor je posebno zasvodjen. Svod je prozračna koliba - krov kolibe (plafonom od drvenih letvica u obliku dvovodnog krova, istovremeno predstavljajući centralni motiv enterijera: “izdignuta koliba “ u srcu prostora. Moderna Pojata koja ima svoju posebnu pisihološku funkciju intime velikog prostoru.


Linearni koncept prostora nudi mogućnost pregradjivanja u manje zone, podcjeline za grupe, povlačenje i izdvajanje. Prostori su definisani tako da svaki ima periferni ulaz, koji omogućava pristup iz spolja ne miješajući se sa drugim zonama.


Paviljon sa širokom terasom okružen zelenilom

Suve terase okružuju sve prostore za udoban boravak vani. Važna tema prostora jeste stimulacija intezivnog korišćenja spoljašnjeg dijela, kako bi se omogućilo kretanje korisnika, u ovom vanjskom dijelu, čak i zimi. Ovakav prostorni koncept paviljona omogućava izdvajanje zona vani, u vidu natkrivenih prostora koji su namijenjeni za boravke i radionice vani.


Kuća u kući

Kako se programom traže dosta veliki prostori čije proporcije prijete da ugroze osjećaj intime, arhitekte nude rješenje kroz pojavu kuće u kući, gdje će doći do pretapanja velikog i intimnog. Ideja je bila da ovaj veliki svečani gradski krov u sebi sadrži niz prostora arhitetipskih osjećaja kolibe. Veliki dnevni boravak u svom centralnom dijelu zauzima tu arhetipsku formu, dok se na spratu javlja posebno oblikovan prostor-ambijent sa elementima pastoralne utjehe. Još 2 kuće u kući.


Krov i Slika Grada

Elemenat koji se posebno izdvojio i uokvirio objekat ne samo fizički već i konceptualno jeste krov objekta. Arhitekte ističu njegovu važnost i različite funkcije koje preuzima na sebe, kao što su:

 - objedinjavanje spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora (zgusnutog spoljašnjeg

prostora),

-povlačenja, formiranja intimnih prostora “sjenika” za djecu

- učestvovanje u daljem razvoju slike grada

 Četvorovodan krov, kao prepoznatljiv elemenat tradicionalnih formi koje su se prožimale na sjeveru, predstavljajući istoriju gradskog javnog prostora, opravdano se pojavljuje, zbog same pozicije kuće u užem dijelu grada, kao adekvatno rješenje.





Druga nagrada (5.500,00€): Šifra rada 99357

“NRA ATELIER” d.o.o, Podgorica

Treća nagrada (3.500,00€): Šifra rada 28028

Dušan Vlahović i Jelena Međedović

Crta Pročitajte još

  Rezultati nacionalnog konkursa za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Trga durmitorskih ratnika u Žabljaku

  Rezultati međunarodnog Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje objekta doma zdravlja u City kvartu u Podgorici

  Rezultati međunarodnog Konkursa za idejno arhitektonsko rješenje Urgentnog centra u okviru kompleksa Kliničkog centra Crne Gore



23.01.2024. Gradnja


# berane # dom # konkurs # nacionalni konkurs

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!