Ispod drvenog prekrivača

Fotografija: Lorenzo Zandri

Sardenia 356, minimalna zgrada sa 12 apartmana, nalazi se u Barseloni, u neposrednoj blizini Sagrade Familie, a za njen dizajn je odgovoran arhitektonski studio Atienza Maure Arkuitectos. Smještena je na vrlo uskoj parceli između ulica Còrsega and Sardenya, pored ugla ali bez pristupa blokovskom dvorištu.

Fotografija: Lorenzo Zandri

Cilj nije bio samo da se izgradi zgrada, već da se uhvati i prevede esencija mediteranskog duha Barselone u urbano stanište. Arhitekte su željele da stvore zdanje koje je transparentno onoliko koliko bi ograničenja dozvoljavala, kako bi se iskoristila suština lokalne klime, paralelno razmišljajući i o adekvatnoj zaštiti od sunca i gustog saobraćaja duž susjedne ulice.

Fotografija: Lorenzo Zandri

Arhitekte su inspiraciju pronašle u tradicionalnim fasadama grada. Ne one velike koje privlače turiste željne razglednica, već nenametnuta ljepota zadnjih fasada dvorišta Eikample bloka, sa njihovim utilitarnim dizajnom, jednostavnošću i funkcionalnošću. Prepoznali su šarm u ovim konstrukcijama iz 19. vijeka sa njihovim zastakljenim galerijama i drvenim roletnama koje se pretvaraju u neprekidne balkone kada se otkriju.

Fotografija: Lorenzo Zandri

Odajući počast ovim arhitektonskim ikonama, projekat uključuje prilagođenu adaptaciju ovog mediteranskog sistema zasjenčenja. Komercijalno dostupne roletne od borovine su pričvršćene na sklopivu aluminijumsku stolariju, izbor dizajna koji ne samo da obuhvata suštinu istorijskih fasada, već i obezbjeđuje lakoću i pristupačnost budućih popravki ili zamjene. Aluminijumski prozori od poda do plafona uveliko podstiču osjećaj otvorenosti. Ovi veliki prozori, upareni sa uglačanim betonskim podovima i izloženim betonskim pločama, kao i drvenim roletnama, u ljetnjem periodu ublažavaju efekat visokih temperatura dok zimi omogućavaju mnoštvo svjetlosti i pojavu efekta staklene bašte.

Fotografija: Lorenzo Zandri

U prizemlju se nalaze dvije dupleks jedinice sa svojim zadnjim vrtom, pametno zaštićene od užurbane ulice kliznim borovim roletnama. Ova dizajnerska odluka omogućava potpunu privatnost, istovremeno omogućavajući efekat svjetlosti iznad glave, što je karakteristika koja značajno poboljšava uslove života koji se obično nalaze u takvim urbanim stanovima.

Fotografija: Lorenzo Zandri

Crta Pročitajte još

  Zgrada od kuća u nizu

  Stambeni blok zasnovan na tradiciji žaluzina

  Elegantan prijedlog prenamjene poslovne zgrade



15.02.2024. Gradnja


# aluminijum # drvena konstrukcija # stambena zgrada # zaštita od sunca

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!