Kuća sa velom od opeke

© Paperfarm Inc

Veil House, locirana u blizini ciglane Taiwan-Renga, objekta velike istorijske važnosti koji je tokom 1899 godine prosperirao u radničkom distriktu grada Kaohsingu (Taiwan), svojom fasadom oživljava istoriju u modernom ruhu, odajući utisak građevine prekrivene prozračnom zavjesom od opeke. U kvartovima ovog tipa, sa uskim ulicama, minimalnom odvojenošću od susjeda i veoma aktivnim socijalnim životom, privatnost biva vrlo često ugrožena. U pokušajima održavanja granica između javnog i privatnog, prozori ostaju zasjenčeni većinu vremena dok balkoni i terase padaju u zaborav.

© Paperfarm Inc

Arhitekte studia 5468796 Architecture, koji stoji iza ovog projekta, izazivaju tipičnu dinamiku javnog i privatnog u urbanim naseljima, stvarajući mirno utočište koje redefiniše prirodu kuće, karakteristične za ovaj distrikt: fasada od perforirane cigle oslobađa prozore od dodatnih tretiranja, pri tome propuštajući filtriranu svjetlost u svim zonama kuće. Dom, u nastojanjima arhitekta da stvore siguran i privatan prostor, je zamišljen kao tijelo sa propustljivom, prozračnom kožom, gdje se pore kože poistovjećuju sa šupljinama u opeci.  

© Paperfarm Inc

Veo od opeke, sa ciglama čije jezgro je osigurano armaturom i čeličnim kanalima, je konstruisan tako da izdrži posljedice zemljotresa i tajfuna. Postoje i tri izlaza u slučaju opasnosti, suptilno umetnuta u fasadu, projektovana sa osovinama u obliku zubaca. Ulaz, kroz unutrašnju baštu, ublažava tranziciju sa užurbanih gradskih ulica u ovu stambenu oazu. Stanari kruže oko otvorenog atrijuma, definisanog vertikalnim aluminijumskim žaluzinama, kako bi došli do dnevne zone na spratu. Ovako materijalizovan atrijum odaje počast jos jednom karakterističnom elementu tajvanske vernakularne arhitekture, istovremeno naglašavajući vertikalnost kuće.

© Paperfarm Inc

Programski, ovaj atrijum predstavlja motor koji pokreće kuću: u prizemlju se ponaša kao urbana bašta, na balkonima spavaće sobe preuzima ulogu svjetlosnog bunara koji propušta prirodno svjetlo, dok u slučaju unakrsne ventilacije služi kao vazdušno okno povezano sa velom od opeke na prednjoj fasadi. Takođe, obuhvata i zaokružuje program kuće, povezujući ga kroz sva četiri nivoa. Iza vela, ova promjenljiva perspektiva i vertikalna stratifikacija programa naglašavaju odnos javnog i privatnog. 

© Paperfarm Inc

U enterijeru kuće, prilagođeni terazzo podovi definišu prostore u velikim dnevnim zonama otvorenog plana, dok stolarija od bijelog hrasta u punoj dužini prekriva ne samo kuhinju, već i prostore za zabavu i skladištenje. Svedena upotreba materijala pojačava fokus na veo od opeke i mirnoću koja nastaje u tihoj, minimalnoj unutrašnjosti.

© Paperfarm Inc

© Paperfarm Inc

© Paperfarm Inc

Crta Pročitajte još

  Istorija opeke kao građevinskog materijala

  Zidovi i obloge od perforirane opeke, prednosti i primjena

  Introvertna kuća

  Uspješna dogradnja

  Kuća koja poštuje topografiju



22.02.2024. Gradnja


# atrijum # fasada # kuća # opeka # perforirana opeka

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!