Beton sa kafom

Inženjeri Univerziteta RMIT bili su u školskoj kuhinji kada su vidjeli kantu za smeće punu iskorišćenog taloga od kafe. Dr Rajeev Roichand, vodeći autor studije, razmišljao je kako bi istraživački tim mogao da pronađe način da reciklira ovaj iskorišćeni talog kafe umjesto da ga pusti da završi na deponijama. Sakupili su otpad, ispekli ga na 350 stepeni Celzijusa putem posebnog niskoenergetskog procesa, koji se koristi za zagrijavanje organskog otpada bez prisustva kiseonika i došli do rezultata i tehnike koja može učiniti beton 30% jačim pretvaranjem otpadnog taloga kafe u biouglje.

Njihov eksperimentalni projekat se bavi pirolizacijom korišćenog taloga kafe na različitim temperaturama – uglavnom 350 i 500 stepeni Celzijusa – u cilju otkrivanja načina putem kojeg bi se mogle poboljšati fizičko-hemijske i mehaničke osobine betona. Ovim procesom, inženjeri korišćenom talogu kafe daju drugu svrhu i namjenu, pretvarajući ga u sastojak koji može da ojača beton.

Pirolizovani iskorišćeni talog od kafe može zamijeniti pijesak u betonu

Pirolizovani talog kafe, na 350 stepeni Celzijusa, se zatim kombinuje sa betonom kao zamjena za fini pijesak. Nakon serije ispitivanja i skeniranja, inženjeri na Univerzitetu RMIT otkrili su da supstanca poboljšava svojstva betona, što je rezultiralo povećanjem njegove čvrstoće na pritisak za 29,3%.

Neprekidno vađenje prirodnog pijeska širom svijeta, koji se obično uzima iz riječnih korita i obala, ima veliki uticaj na životnu sredinu. Prženjem korišćenog taloga kafe i integrisanjem dobijene supstance u proces proizvodnje betona, omogućilo bi zadržavanje organskog otpada van deponije kao i bolje očuvanje prirodnih resursa poput pijeska.

Crta Pročitajte još

  Od opušaka cigareta do opeke

  Kako redukovati ugljenični otisak kroz arhitekturu: Tri pristupa kroz različite faze životnog vijeka zgrade

  Samoiscjeljujući beton na bazi bakterija

  Zgrade od pečuraka, fikcija ili potencijalna stvarnost



26.02.2024. Gradnja


# beton # ekološki beton # održivost # otpad # redukcija otpada

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!