Od opušaka cigareta do opeke

Abbas Mohajerani-vodeći istraživač i profesor na RMIT univerzitetu

Istraživanja, vođena na RMTI univerzitetu u Melburnu, ukazuju na potencijal saradnje različitih industrija u cilju recikliranja opušaka za proces proizvodnje opeke, u okviru plana implementacije kojom bi se u velikoj mjeri doprinijelo uštedi energije i rješavanju globalnog problema otpada. Na godišnjem nivou, širom svijeta se proizvede preko 6 biliona cigareta, što rezultira u 1,2 miliona tona toksičnog otpada.

izvor:thelogicalindian

Istraživanja su pokazala parametre koji otkrivaju neprimjetne razlike u čvrstini opeke od pečene gline sa jednim procentom recikliranog opuška i one standardne, pri čemu cigle sa inkorporiranim opušcima koriste znatno manje energije za proizvodnju. Takođe, predočen je podatak koji govori da se sa samo 2,5% globalne godišnje proizvodnje opeke, koja koristi 1% opušaka, pokriva ukupna proizvodnja cigareta svake godine

fotografija: Tili Bensley-Nettheim

Istraživački tim je razvio detaljan plan za ujedinjavanje industrije proizvodnje opeke sa industrijom upravljanja otpadom, kako bi se masovno opušci reciklirali u svrhu proizvodnje opeke. Vodeći istraživač vanredni profesor Abas Mohajerani skrenuo je pažnju na podatak koji svjedoči zascićenju opušaka, toksičnim hemikalijama od kojih je čak 60 kancerogeno.


Navedene su različite metode ugradnje — korišćenje cijelih opušaka, prethodno isjeckanih ili mješavina gdje su opušci sjedinjeni sa drugim materijalima za pravljenje opeke. Nova studija, takođe po prvi put, detaljno opisuje vrste štetnih bakterija koje se nalaze na opušcima, ukazuje na oslobađanje teških metala u životnu sredinu i ispituje energetsku vrijednost opušaka u procesu proizvodnje opeke.

Analizirajući energetsku vrijednost opušaka, tim fakulteta inženjerskih nauka na RMIT-u pokazao je da bi ugradnja jednog procenta sadržaja opušaka smanjila energiju potrebnu za pečenje opeke za 10 procenata, što ukazuje na značajnu finansijsku uštedu. Može proći mnogo godina dok se opušci cigareta ne razgrade, dok teški metali, zarobljeni u filterima, se ispuštaju u tlo i vodene tokove. Međutim, tokom pečenja, ovi metali i zagađivači su zarobljeni i imobilisani u opeci. Takođe, ovaj tip opeke pruža bolju izolaciju — što znači smanjenje troškova grijanja i hlađenja u domaćinstvu.

Crta Pročitajte još

  Glazirana opeka, karakteristike, prednosti i mane

  Šta je vatrostalna opeka, kako se dobija i gdje se koristi

  Šta je klimatski aktivna opeka (ZELENA GRADNJA)



09.02.2024. Gradnja


# energetska efikasnost # glina # opeka # otpad # redukcija otpada

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!