Arhitektura kroz objektiv: 10 uticajnih arhitektonskih fotografa

Roberts Pavilion Claremont McKenna College/JFAK Architects

Arhitektonska fotografija je zauvijek promijenila način na koji razumijemo određeni prostor. Kako su slike postale sveprisutne, njihov uticaj na kulturu i društvo može se osjetiti širom svijeta. Tokom posljednjih trideset godina, prešli smo sa otkrivanja arhitekture prvenstveno kroz individualno iskustvo i štampu na doživljavanje objekata kroz 3D prikaze i fotografije. Ovo je stvorilo priliku za arhitektonske fotografe da pomognu arhitektama da vide svoj rad u novom svijetlu i iskoriste oko fotografa za istraživanje strukture, svjetlosti i forme.

Zaha Hadid Architects/Museo Nazionale delle Arti del XXi Secolo

Transformišući trodimenzionalni prostor u dvodimenzionalni, arhitektonski fotografi izrađuju svoje razumijevanje i doživljaj određenog prostora. Fokusirajući se na kompoziciju i narativ, njihove fotografije kreiraju priče pomoću prostora. Za razliku od ostalih sfera fotografije, koje su više dinamične, arhitektonska fotografija je usporena i suptilna. Ovdje fotograf strpljivo kontemplira prostor i njegovu atmosferu, pažljivo osluškujući priče svih prostornih elemenata. On kroz različite segmente (struktura, kompozicija, šema boja itd.) pokušava da uhvati esenciju određene građevine, nekad to uspijevajući samo kroz jedan umanjen element. U nastavku teksta izdvajamo 10 uticajnih arhitektonskih fotografa, različitih perspektiva, koji vrlo uspješno prenose atmosferu sa arhitektonske scene.

The Broad Museum/Diller Scofidio

Benny Chan


Benny Chan živi u Los Anđelesu i radi kao umjetnički i komercijalni fotograf. Kroz arhitekturu i fotografiju, on pokušava da shvati svijet. Njegove fotografije prikazuju grad iz perspektive odozgo nadolje, poput planskih prikaza gradske infrastrukture i njegovih spomenika. Prolazi kroz objekte i komplekse koji upravljaju metropolom, od luke Los Anđelesa, do komunalnih stanica, transportnih terminala, skladišta i perionica. Svi oni imaju moćne priče. Čenovi napori da uhvati smislenu suštinu svijeta koji ga okružuje, definiše njegov rad.

Roberts Pavilion Claremont McKenna College/JFAK Architects

Los Anđeles

Iwan Baan


Iwan Baan je holandski fotograf poznat prvenstveno po svojim fotografijama koje pripovedaju o životu i interakcijama unutar arhitekture. Rođen 1975. godine, Ivan je odrastao van Amsterdama, studirao je na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Hagu i radio u izdavaštvu i dokumentarnoj fotografiji u Njujorku i Evropi. Ivan je neočekivano počeo da se bavi fotografisanjem arhitekture 2005. godine, kada je predložio da dokumentuje projekat OMA Remu Koolhasu, što je dovelo do njegovog prvog velikog projekta, dokumentovanja izgradnje zgrade Kineske centralne televizije (CCTV). Danas, Ivan sarađuje sa nekim od najpoznatijih svjetskih arhitekata, fotografišući institucionalne, javne i privatne projekte. Njegov rad karakteriše prikaz konteksta, društva i sredine koja okružuje arhitekturu.

CCTVHeadquarter/OMA

Arbe Blanc/Sou Fujimoto

Torre David, Venice Biennale 2012

Hélène Binet


Helene Binet je međunarodno priznata fotografkinja, posebno cijenjena zbog svog rada u oblasti arhitekture. Njen izrazito lični pristup, snimljen isključivo u analognom formatu, otkriva vrlo rijedak senzibilitet kao i skoro pa nadljudsku moć osluškivanja onih najtiših priča jednog prostora, onih priča koje iziskuju posjedovanje šestog čula. Njen rad slavi umjetnost strpljenja, omaž kretanju sunčeve svjetlosti, ritual u kome se ova dva elementa preklapaju u arhitektonskom prostoru, čekajući da savršen snimak uhvati suštinu arhitektonskog djela. Fotografije koje pripovedaju o autorima i mjestima gdje spori ples svjetlosti na površinama, oblicima i materijalima poziva na introspekciju, naglašavajući magični odnos svjetlosti i arhitekture.

Heydar Aliyev Center/Zaha Hadid

John Hejduk

Firminy C/Le Corbusier

Firminy C/Le Corbusier

Nick Hufton and Allan Crow


Hufton + Crow je fotografski studio sa sjedištem u Velikoj Britaniji, osnovan od strane Nick-a Hufton-a i Allan-a Crow-a. Duo radi kao tim fokusiran na dokumentovanju savremene arhitekture enterijera i eksterijera renomiranih praksi. Nik i Alan su zajedno odrasli u Maklsfildu, u sjevernoj Engleskoj, prije nego što su se preselili u London. Obojica su se prvenstveno obučavali u analognoj fotografiji ali su ubrzo prešli na digitalnu. Tehničke mogućnosti digitalne fotografije omogućavaju obuhvatanje više fotografija u cilju prikazivanja šireg pogleda kao i kombinovanje niza trenutaka u jednoj fotografiji. Ove tehnike su omogućile timu da se istakne u svijetu arhitektonske fotografije.

Galaxy Soho/Zaha Hadid Architects

Market Hall, Ghent/Marie-José Van Hee Robbrecht & Daem

Wayne Thom


Odrastao u Hong Kongu, Thom se preselio u Kaliforniju sredinom 1960-ih i obučavao se u tehničkom zanatu fotografije. Vješt je u iskorištavanju prirodnog svjetla kako za unutrašnje tako i za spoljašnje kompozicije. Više od trideset godina Thom je hvatao površine i dubine, oblike i teksture, kontraste i refleksije objekata izgrađenog okruženja. Strpljiv uživalac u prirodnom insceniranju atmosfere, stvara kompozicije skoncentrisane oko boje i sjaja, koje oslikavaju futurističku utopiju sa primjesom distopije.

Anaheim Convention Center

Bonaventure hotel

Gin Wong, William L. Pereira/Geisel Biblioteka

Purnesh Dev Nikhanj


Purnesh Dev Nikhanj je arhitektonski fotograf iz Čandigarha, Indija. Poznat je po eksperimentisanju sa iluzijama, obrascima i apstraktnim perspektivama za pripovijedanje. Radio je sa mnogim renomiranim međunarodnim dizajnerskim praksama, a njegovo glavno interesovanje leži u oblasti arhitektonske i pejzažne fotografije i video snimanja. On je jedini fotograf koji je dva puta osvojio nagradu Trends Ekcellence za arhitektonsku fotografiju i srebrno mjesto na PKS3 u Parizu. Dev crpi teme iz dubokih psiholoških interesovanja kako bi predstavio prostor u različitim kontekstima. U svim svojim prepoznatljivim serijama, kao što su Lost in Paradox, Beyond, Child's play, itd., istražuje psihološke, filozofske i egzistencijalne ideje.

Tessalace Commercial Office Space

Tessalace Commercial Office Space

Fernando Guerra


Fernando Guerra je arhitektonski fotograf iz Lisabona, Portugal. Diplomirao je arhitekturu na Univerzitetu Luzijada (Lisabon), prije nego što je pet godina radio kao arhitekta u Makau. Fernando se bavi fotografisanjem od svoje 16. godine, a 1999. godine sa bratom Serđom Gerom osnovao je studio FG+SG – Fotografia de Arkuitectura. Pet godina kasnije osnovali su izdavačku kuću FG+SG – Livros de Imagem kako bi objavili razna arhitektonska djela koja fotografišu. Godine 2012. preuzeo je ulogu Canon ambasadora u Evropi za arhitektonsku fotografiju.

Spa centar/Peter Zumthor

Spa centar/Peter Zumthor

Centro de Interpretação do Românico Museum

Centro de Interpretação do Românico Museum

Tekla Evelina Severin

U svijetu arhitektonske fotografije, prepoznatljiva po širokoj i upečatljivoj paleti boja. Radovi Tekle Eveline Severin – ispunjene smjelim, očaravajućim slikama ljudi, arhitekture, predmeta i mrtve prirode – otkrivaju, vrlo direktno i nimalo suptilno, njen žar za izuzetne oblike i kombinacije boja. Školovana za dizajn enterijera i namještaja, sada eksperimentiše između fotografije, umjetnosti, predviđanja trendova, dizajna enterijera i scenografije. Dezeen je nedavno naveo ovu umjetnicu kao jednu od deset najboljih arhitektonskih fotografa koje treba pratiti.

Salt Boutique Hotel/Camille Walala & La Muralla Roja/Ricardo Bofill

Salt Boutique Hotel/Camille Walala & La Muralla Roja/Ricardo Bofill

Salt Boutique Hotel/Camille Walala & La Muralla Roja/Ricardo Bofill

Mike Kelley


Mike Kelly je arhitektonski fotograf iz Los Anđelesa. Odrastao je u Ipsviču u Masačusetsu, a nakon studija umjetnosti i nauke o životnoj sredini na Univerzitetu u Vermontu, na kraju je prihvatio ponudu da fotografiše nekoliko domova za klijenta. Ono što je počelo slučajno ispostavilo se kao mješavina tehničkog izazova i kreativnog izraza. Godine 2018. osnovao je Almanah za arhitektonsku fotografiju, resurs za arhitektonske fotografe i one u arhitektonskoj industriji koji žele da nauče o zanatu i teoriji arhitektonske fotografije.

Renfro & Louvre Abu Dhabi/Jean Nouvel

Julius Shulman


Nijedna diskusija o arhitektonskoj fotografiji ne može se voditi bez pominjanja Julija Šulmana. Njegova karijera arhitektonskog fotografa počela je 1936. godine kada je Ričardu Neutri pokazao neke fotografije koje je napravio o rezidenciji arhitekte Kun u Los Anđelesu. Neutri su se dopale fotografije i zamolio je Šulmana da fotografiše više njegovih objekata. Na kraju, Shulman je fotografisao većinu radova Richarda Neutre i upoznao se sa drugim modernističkim arhitektima koji rade u južnoj Kaliforniji. Njegova lista klijenata na kraju je uključivala: Čarlsa i Reja Ejms, Rafaela Sorijana, Džona Lotnera, Pjera Keniga, Rudolfa Šindlera, Frenka Lojda Rajta i stotine drugih. Šulman nije samo dokumentovao značajnu arhitekturu, već ju je interpretirao, postavši jedan od najvažnijih i najuticajnijih arhitektonskih fotografa u istoriji.

Case Study House/Pierre Koenig

Academy Theater/ S. Charles Lee


27.02.2024. Gradnja


# arhitektonska fotografija # fotograf # fotografija # kolorit # kompozicija # struktura # svjetlost

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!