10 neizgrađenih projekata poznatih arhitekata

Cenotaf za Njutna, Etienne-Louis Boullee

Još od Vavilonske kule, ljudi su bili opčinjeni izgubljenim snovima o neizgrađenoj arhitekturi. Bilo da su čisto teoretski ili strukturalno nemogući, neki od najintrigantnijih arhitektonskih djela, ikada zamišljenih, nisu ugledali svjetlost dana. Međutim, bez obzira na njihovo fizičko odsustvo, ove vizionarske strukture ostaju glavni doprinosioci arhitektonskoj sceni na globalnom nivou. U nastavku teksta izdvajamo 10 projekata poznatih arhitekata koji će vas natjerati da se zapitate šta je moglo biti.

1. Cenotaf za Njutna, Etienne-Louis Boullee

Lokacija: Pariz, Francuska,

Godina: 1784


Pariška verzija piramida, dizajn Cenotafa prevazilazi sve poznate granice u čast Isaku Njutnu, 150 godina nakon njegove smrti. Arhitekta, poznat po svom akademskom doprinosu, želio je da otjelotvori pravu suštinu Njutnovih prosvetiteljskih ideja kroz čisti sferni dizajn. Dramatična igra sa svjetlarnicima i njihovim izlivenim nijansama stvara najmističnije iskustvo koje prati put do jedinog elementa ljudskih dimenzija u kenotafu, sarkofaga.

Izvor: Archdaily / Spoljašnji izgled

Izvor: Archdaily / Izgled presjeka tokom noći

Izvor: Archdaily / Izgled presjeka tokom dana

2.Hotel Atrakcija, Antoni Gaudi

Lokacija: Njujork, Sjedinjene Države

Godina: 1908


Sagradu Familiu na horizontu velike jabuke. Bili bi svjedoci ovom prizoru prizoru da je zamisao arhitekte, prevazišla grafičke prikaze. Hotel planiran sa raskošnim restoranima i galerijama, kao zgrada od 360 m sa kupolom u obliku zvijezde i nesmetanim pogledom na Njujork.

Izvor: thedailybeast / Orginalna skica

Izvor: thedailybeast / Render

3. Tatlinova kula, Vladimir Tatlin

Lokacija: Sankt Peterburg, Rusija

Godina: 1919


U svijetu arhitekture, poznat kao dizajn koji pomjera granice, sa strukturom u vidu spiralne kule od gvožđa, čelika i stakla, koja drži kocku na vrhu piramide odnosno na vrhu cilindra. Sa svakim geometrijskim oblikom koji sadrži određenu funkciju, volumeni se rotiraju oko centralnog jezgra, svaki svojim tempom. Iako arhitekta nikada nije uspio da  osmisli adekvatno konstrukcijsko rješenje tornja, on i dalje predstavlja jedno od najznačajnijih projekata boljševičke revolucije i modernosti tog vremena.

Izvor: ree3d / Model kule

Izvor: Archdaily / Fotorealističan render kule

4.Gradska kula, Luis Kan

Lokacija: Filadelfija, Sjedinjene Američke Države

Godina: 1955


Saradnja između Kahn-a i Anne Ting na projektovanju Gradske kule predstavlja oličenje teorije strukturalne manifestacije u arhitekturi. Tetraedarski tlocrt je izvučen kao cik-cak sa svojom strukturom dostojnom izlaganja, kako bi rekao arhitekta. Originalnost dizajna leži u suočavanju sa, za to vrijeme neobičnim konceptima, kao što su prostorni okviri, modularnost i rastuće strukture.

Izvor: Pintrest / Model kule

Izvor: Artsynet

5. Automobilski objektiv i planetarijum, Frenk Lojd Rajt

Lokacija: Merilend, Sjedinjene Američke Države

Godina: 1925


Planetarijum, izgrađen na živici planine Sugarloaf u Merilendu, bio je Rajtova prilika da istraži novi oblik arhitektonskog izraza. Izgrađen da naglasi i uljepša opsesiju tog doba, automobil, arhitekta je dizajnirao intrigantnu strukturu spiralne rampe koja zatvara dramatičnu centralnu prazninu. Nije znao da će ovaj projekat biti inspiracija za njegov muzej Gugenhajm u Njujorku.

Izvor: Dwell/ Fotorealističan render

Izvor: Dwell / Presjek

6. Beskrajna kula, Žan Nuvel

 Lokacija: Pariz, Francuska

Godina: 1989

 

Objekat je bio planiran u poslovnom kvartu La defence u Parizu. Arhitektova vizija nebodera bila je elegantno, beskonačno proširenje tla prema nebu. Stoga su oba kraja tornja dizajnirana da izbrišu bilo kakve granice, stvarajući iluziju beskonačnog puta. Zbog ekonomske krize 1990. godine, ovaj sveprisutni dizajn nikada nije izgrađen.

Izvor: jeannouvel.com

Izvor: jeannouvel

7. Guggenheim, Hans Hollein

 Lokacija: Salcburg, Austrija

Godina: 1989

 

Pobjednik međunarodnog takmičenja u Salcburgu, arhitektin predlog se izdvajao od ostalih radova svojim ekscentričnim pristupom. Projektovan na ogromnoj stijeni, simboličnoj za slikoviti pejzaž Salcburga, muzej je bio potpuno zatvoren u njoj, omogućavajući svjetlosti da prodre iz centralne praznine i dobro pozicioniranih svjetlarnika. Bez vidljivih fasada, neizgrađeni muzej do danas predstavlja muzu svoje vrste za različite dizajne.

Izvor: hollein

Izvor: hollein

8. The WolkenBugel, El Lissitzky

Lokacija: Moskva, Rusija

Godina: 1923


Svakako jedan od najnekonvencionalnijih na listi, neboder je bio čudo u konstruktivno-strukturalnoj stabilnosti koliko i u svojoj arhitektonskoj smjelosti. Horizontalni volumen koji se proteže preko 180 metara leži na vrhu tri volume nalik stubovima, od kojih je jedan planiran sa vezom koja vodi do podzemne stanice.

Izvor: architectural-review.com

Izvor: hecharnelhouse.org

9. Ilinois, Frenk Lojd Rajt

Lokacija: Čikago, Sjedinjene Američke Države

Godina: 1956


Neboder sa smještajnim kapacitetom za 100 000 ljudi, zamišljen da dostigne dvostruku visinu sadašnje najviše zgrade na svetu, Burdž Kalife. Zgrada visoka milju imala bi 528 spratova mješovitih prostora kao odgovor na rastuću gustinu u gradovima.

Izvor: en.wikipedia.org

Izvor: lynceans.org/ Skica arhitekte

10. Manhattan Dome, Buckminster Fuller

Lokacija: Menhetn, Sjedinjene Države

Godina: 1960


Predlog je bio geodetska kupola širine dvije milje, iznad grada Menhetna. To je sigurno ambiciozan eksperiment arhitekte, za koji je rečeno da poboljša kvalitet vazduha i kontroliše vremenske uslove nad gradom. Bez obzira na uvjerenje arhitekte, suvišno je reći da bi se konstrukcija suočila sa raznim komplikacijama, kao na primer zime snježnog Menhetna.

Izvor: medium.com


05.03.2024. Gradnja


# arhitekta # idejno rješenje # projekat

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!