Maksimalizam: Trend koji uzima maha u dizajnu enterijera

Fotografija: Meghan Hopp

Maksimalizam u dizajnu enterijera je stil i estetika koja se oslanja na mentalitet više je više. Ova antiteza minimalizma prihvata hrabru upotrebu boja, šara i slojeva u cilju stvaranja prostora koji poštuje i slavi ekspresivnost. Međutim, maksimalizam nije nasumično gomilanje elemenata u prostoru, on je svjestan i promišljen kao i svaki drugi trend u dizajnu enterijera.

Fotografija: Meghan Hopp

Maksimalizam se oslanja na velike i hrabre odluke kada su u pitanju boja, šara, tekstura, oblik i forma. To je zabavan način putem kojeg se raskošni i nesvakidašnji elementi postavljaju zajedno u prostoru, pri tome uspostavljajući dinamičan, razigran i upečatljiv odnos između sebe. Bitno je uočiti razliku između ovog stilskog pravca i haotičnih, kič ambijenata u kojima su stvari nagomilane bez ikakve svijesti o njihovoj ulozi koju igraju u enterijeru. Međutim, vrlo često, u iskrenoj želji za stvaranjem maksimalističkog enterijera, ljudi mogu praviti greške koje će prostor dovesti u stanja haotičnosti, zbog čega je bitno vršiti promišljene intervencije u ambijentu. 

Fotografija: Meghan Hopp

Definisanje elemenata i karakteristika maksimalističkog dizajna enterijera


Ništa nije istinski maksimalističko ako je paleta boja neutralna. Možda najvažniji element - i vjerovatno najzabavniji - su smjele boje i intezivne proporcije. Maksimalistički dizajn treba da izazove reakciju iznenađenja, a preuveličane dimenzije budu najčešći uzrok takve reakcije.

Fotografija: Taran Wilkhu

Nije striktno, ali ova lista elemenata se najčešće uzima u obzir pri planiranju maksimalističkog enterijera:


• Jarke i upečatljive boje

• Svijetli zidovi i tapete

• Miješani šabloni sa kontrastnim motivima, poput životinjskog printa, geometrijskih oblika ili cvijeća

• Kitnjasti akcenti, poput lustera

• Slojevite tkanine

• Stejtment namještaj

Fotografija: Taran Wilkhu

U maksimalizmu dizajnerima i dekoraterima je svakako dato više slobode po pitanju odabira i odluka koje prave u prostoru - posebno u poređenju sa minimalističkim stilom - ali svjesna selekcija je i dalje izuzetno važna. Dizajneri preporučuju postepeno i oprezno dodavanje predmeta i elemenata. Stil može brzo postati preplavljujući ako nije pravilno uređen. Postepenim uređivanjem izbjegava se ambijent koji je prenatrpan i neuredan. Odaberu se nekoliko preferiranih uzoraka-šablona i oni se dalje kombinuju kroz akcentovane jastuke, prostirke i tapete. Takođe, preporučuje se odabir nekoliko komada vintage nameštaja koji se lakiraju svijetlim bojama kao i korišćenje tapeta smjelih i svijetlih šara zajedno sa stejtment komadima namještaja i raznim drugim dodacima kojima se prostor akcentuje.

Fotografija: Meghan Hopp

Crta Pročitajte još

  Kako urediti prostor u japandi stilu

  Šta je to stejtment komad namještaja i koju on ulogu ima u uređenju doma



20.03.2024. Gradnja


# enterijer # maksimalizam # trend # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!