Kuća u Londonu koja je doživjela eksploziju boja i karaktera

Fotografija: Taran Wilkhu

PL Studio transformisao je gradsku kuću u istočnom Londonu koristeći grafiku i paletu boja po uzoru na poznatu palatu Jardin Majorelle u Marakešu. Trospratna, novoizgrađena kuća ima slične nijanse plave, zelene i žute kao i marokanska vila koja je nekada bila dom umjetnika Žaka Majorela.

Fotografija: Taran Wilkhu

PL Studio je dizajnirao kuću za par kreativaca, Tom Lilanda i Julijan Paskal Sadi, koji žive u kući sa svojim štenetom čivave Sašom-Li. Osnivačice studija, par Sabrina Panizza i Aude Lerin, smatrale su da dizajn treba da odražava ljubav njihovih klijenata prema bojama. Klijenti su, iako zadivljeni pred arhitekturom kuće, smatrali kako prostoru nedostaje karakter i pozitivnost. Dizajnerke su težile ka stvaranju doma koji će predstavljati dostojno ogledalo ličnosti njegovih stanara, njihov radostan duh, stvarajući ambijent ispunjen pozitivnom energijom.

Fotografija: Taran Wilkhu

Lalande i Saadi su se nedavno vratili sa putovanja u Marakeš, što je dovelo do toga da ovo postane polazna tačka za dizajn. Referenca je najočitija u prostoriji za prijem na ulazu u kuću, koja ima kobaltno plave zidove, kolor-blok tepih, biljke i Tom Dikon Etch privesno svjetlo od mesinga u zlatnoj boji. Grafika luka se nalazi i na zidovima i na vratima. Efekat je pojačan grafikom boje koja uključuje lučne otvore – i stvarne i iluzorne – i stepenaste blokove koji stvaraju sugestiju dodatnih stepenica. Kako Saadi radi kao psiholog, ova soba prvenstveno služi kao čekaonica za njegove klijente.


Fotografija: Taran Wilkhu

Dnevna zona zauzima najviši sprat, gdje prostorija u obliku slova L daje paru kombinovanu kuhinju, trpezariju i dnevni boravak. Geometrijske zidne grafike povezuju ova tri prostora zajedno, ali takođe naglašavaju podjele između njih. Najupečatljiviji od njih je triptih blokova u stilu okvira za slike koji uokviruju trpezarijski sto. Kako se budući stanari nisu plašili različitih nijansi i kombinacija boja, arhitekte su se odličile za svijetlu, smjelu i neustrašivu paletu boja.

Fotografija: Taran Wilkhu

Glavna spavaća soba, koja se nalazi na srednjem spratu, koristi suptilno različite nijanse zelene za stvaranje dubine boje. Ovo je nadoknađeno monohromatskim prugama i iskakanjem ružičaste i plave boje.

Fotografija: Taran Wilkhu

Takođe na tom spratu je spavaća soba za goste koja služi kao garderober, sa prugastim plafonom koji izgleda kao tenda na tezgi i ružičastim kupatilom uokvirenim crnim linearnim detaljima. Lukovi se nalaze u ovim prostorima, u obliku ogledala i ormara, kao i zidne grafike.

Saadijeva kancelarija u prizemlju zauzima mjesto treće spavaće sobe. Ova soba ima drugačiji karakter od ostatka kuće, sa detaljima inspirisanim nadrealizmom. Ključne karakteristike uključuju skulpturalni sto u obliku ruke i tapete na plafonu koje prikazuju oblačno nebo.

Fotografija: Taran Wilkhu

Dizajnerke su ovaj projekat izvele u nadi da će poslužiti kao dokaz ljudima koji govori o mogućnosti stvaranja doma sa puno ličnosti i karaktera. Kako one to ističu, za tako ekspresivan dom potrebno je samo malo hrabrosti.

Fotografija: Taran Wilkhu

Fotografija: Taran Wilkhu

Crta Pročitajte još

  Maksimalizam: Trend koji uzima maha u dizajnu enterijera



27.03.2024. Gradnja


# bojenje zidova # enterijer # paleta boja # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!