Prva 3D štampana džamija na svijetu

Fotografija: Wael Kikhia

Kraljevina Saudijska Arabija postala je nedavno dom prve 3D štampane džamije na svijetu, koja se prostire na površini od 5.600 kvadratnih metara i završena je u roku od samo šest mjeseci, korišćenjem najsavremenije robotičke tehnologije iz kineske kompanije Guanli Tech. Ovaj projekat je s pravom privukao globalnu pažnju, s obzirom da su se na njega učitale beskrajne mogućnosti tehnologije 3D štampe u građevinarstvu. Džamija je smještena u predgrađu Al-Džavhara u Džedi i odaje počast preminulom biznismenu i filantropu Abdulazizu Abdulahu Šarbatliju, čija je supruga i predvodila izgradnju. Objekat je podignut sa ciljem da donese mir i spokoj među vjernicima, dok svojim karakterističnim minaretima kreira pravo znamenje unutar ovog naselja.

Fotografija: Wael Kikhia

Inauguracija džamije postavlja Saudijsku Arabiju na mjestu tehnološkog centra, premašujući projekciju Ujedinjenih Arapskih Emirata ka sličnim ciljevima. Naime, Dubai je u maju prošle godine najavio inicijativu za izgradnju prve 3D štampane džamije na svijetu, ali je projekat u Džedi ipak prvi ugledao svjetlost dana.

Fotografija: Wael Kikhia

Kraljevina Saudijska Arabija trenutno prolazi kroz ogromnu tranziciju, redefinišući svoj identitet na globalnom nivou. Kao dio svoje Vizije 2030, kraljevina teži ka inovacijama u cjelokupnom građevinskom okruženju, sa fokusom na oživljavanju kulture i diversifikaciji ekonomije.

Fotografija: Wael Kikhia

U januaru, Populous je predstavio dizajn stadiona princa Mohameda Bin Salmana, novog višenamjenskog mjesta koje će doprineti ponudi grada Kidija u blizini Rijada u Saudijskoj Arabiji. Prošle godine, nastavljena je, nakon petogodišnje pauze, izgradnja kule u Džedi, koja će postati najviši neboder na svijetu i pobijediti Burdž Kalifu u UAE. Projektovan od strane Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, toranj bi trebao dostići visinu od 1.000 metara.

Crta Pročitajte još

  3D štampana kuća izvedena za 12 sati

  Kako 3D štampa mijenja arhitekturu i dizajn

  (Video) 3D štampana kuća od biorazgradivih materijala



22.04.2024. Gradnja


# 3d štampa # 3D štampanje # tehnologija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!