Postavljanje parketa u chevron slogu

Parket je jedna od najboljih opcija za oblaganje podova. Izborom lijepog drveta i rasporeda daščica postiže se veoma lijep izgled poda. A ako želite najluksuznije od parketa, onda je pravi izbor chevron slog, poznat i kao slog  V oblika ili francuski slog.

Estetika

Chevron je jedan od najpopularnijih načina saganja parketa poslednjih godina. Jednostavne i elegantne linije sloga uklopaju se u svaki dizajn enterijera. Svojim izgledom i obikom odlično se kombinuje sa ostalim elementima enterijera, dodatno ih ističući. 

Materijal i ugradnja

Za francuski slog se najčešće koristi masivni parket. Ipak, zbog popularnosti danas se na tržištu mogu noći i višeslojni parketi, pa čak i keramika, namijenjeni za slaganje u francuskom slogu.

U francuskom slogu daščice se polažu dijagonalno pod uglom od 45° ili 60°, a svaka daščica se zasijeca zbog uklapanja. Uglavnom se koriste daščice debljine 14mm, a rjeđe 21mm. Uobičajne širine su 5cm, 7cm, 9cm ili 12cm, dok se dužine kreću od 35cm, preko 52cm, 60cm, 72cm, pa čak i 90 cm. 

Cijena

Oblaganje poda parketom u ovom slogu je cjenovno skuplje zbog većeg utroška materijala, dodatne obrade izrezanih ivica, ali i zbog zahtjevnog majstorluka. U odnsou na postavljanje standardnog brodskog poda, cijena je veća za čak 50%.

Crta Pročitajte još

  Načini slaganja parketa

  Kako izabrati klasični parket

  Savjeti za održavanje parketa

  Šta treba znati o parket lajsnama



14.06.2023. Gradnja


# chevron # francuski slog # parket # slaganje parketa

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!