Kako okačiti slike

Na slobodnim površinama zidova enterijera postavljaju se umjetničke slike u različitim tehnikama, fotografije, uramljeni natpisi ili samo ramovi. Da bi došle do punog izražaja i da bi bile sagledive, u nastavku nekoliko savjeta kako i gdje ih okačiti.

Prije nego što krenete sa postavljanjem slike važno je da odaberete pravo mjesto. Imajte u vidu da je slikama, bilo umjetničkim ili fotografijama, potrebna odgovarajuća površina zida kako bi u prostoru djelovale skladno i proporcionalno.


Izbjegavajte postavljanje slika na zidovima gdje se prilikom korištenja prostora mogu oštetiti. Obavezno provjerite da li se baš na tom mjestu u zidu ne nalazi neka cijev, električne instalacije i sl. Takođe, zid na koji namjeravate da kačite sliku ne smije biti vlažan, izložen grejnom tijelu i/ili direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno ako je u pitanju umjetnička slika koja može da izblijedi.

Kada ste odredili gde ćete postaviti sliku slijedi obilježavanje. Idealna visina za postavljanje slike je u visini očiju, odnosno 150 cm od poda do centra slike. Da bi odredili gdje zapravo treba da kucate ekser ili bušite zid, kako bi slika bila na dobroj visini, treba da odradite jednostavan proračun. Saberite visinu od poda i polovinu ukupne visine slike, a zatim od dobijene vrijednosti oduzmite visinu kukice ili zategnutog užeta (kanapa na koji kačite sliku).


Da objasnimo na konkretnom primjeru. Ukoliko je slika visine 50cm, a visina kukice na koju kačite sliku 5cm (mjereno od gornje ivice rama slike do kukice), proračun je sledeći: 150+25-5=170. Dakle, željena visina na koju treba ukucati ekser ili kukicu je 170cm.

Kada ste utvrdili visinu nanesite je olovkom na zid pomoću metra i libile. Za kačenje je bolje da upotrijebite šrafove sa tiplom umjesto eksera jer su postojaniji, naročito ako je slika veća i teža. Takođe, možete kupiti kukicu, koja se prodaje u različitim veličinama za kačenje lakših, srednjih i težih stvari. Ako je zid od armiranog betona, trebaće Vam jača bušilica za bušenje rupe u koju ćete postaviti šaraf sa tiplom. 

Crta Pročitajte još

  Tapiserija u enterijeru



21.06.2023. Gradnja


Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!