Šta je kinetička arhitektura

Al Bahar Towers Responsive Facade -145 metara visoke kule

Kinetička arhitektura omogućava dijelovima zgrade da rade samostalno, manualno ili elektronski bez promjene strukturalnog integriteta zgrade. Koncept je sličan pokretnom mostu koji se koristio u srednjem vijeku, a sada je proširen tako da uključuje sofisticirane vanjske sheme koje modifikuju fasadu prema vanjskim faktorima.


Porijeklo kinetičke arhitekture proizašlo je iz potrebe da se kombinuju reakcije na uslove okoline sa strukturalnim dizajnom. Fasade se mogu dinamički mijenjati, pretvarajući statične, monolitne zgrade u površine koje se stalno kreću i koje podjednako fasciniraju posmatrače i stanare.

Al Bahar Towers Responsive Facade

Za šta je korisna kinetička arhitektura?


Projekti kinetičke arhitekture su često jednokratni, skupi i estetski dopadljivi. Ali u moderno doba, oni su postali sve praktičniji, s različitim inženjerskim principima koji se koriste u više namjena.


Kinetički dijelovi zgrade postali su održiva alternativa tradicionalnom građevinskom dizajnu, estetici i funkcionalnosti.


Primjer za to je 145 metara visok razvoj Al Bahar Towers koji je projektovao Aedas Architects u Abu Dabiju, a otvoren 2012. Njegova prilagodljiva fasada ima sistem zasjenjenja koji stvara ekran. Ovaj paravan je dva metra izvan eksterijera zgrade i služi kao zavjesa. Paneli su trouglasti i obloženi fiberglasom. Oni su programirani da reaguju na kretanje sunca tokom dana i da se u skladu s tim modifikuju. Ova pokretna arhitektura smanjuje količinu toplote u zgradi tako što štiti zgradu od sunčevog odsjaja.


Ovo pomaže u uštedi novca potrošenog na vještačke sisteme grijanja i hlađenja zgrade. Paneli su estetski ugodni i inspirisani prekrasnim tradicionalnim islamskim geometrijskim dizajnom, koji predstavljaju značajan dio kulturnog nasljeđa.

Ernst Giselbrecht + Partner Kiefer Technic Showroom

Koju svrhu ima pokretni dio zgrade?


Kinetička arhitektura se fokusira na izgradnju struktura koje mogu evoluirati sa svojom okolinom odgovarajući na stimulans u svom okruženju. Kinetičke fasade obavljaju više funkcija. Može se raditi samo o pružanju zadivljujućih vizuelnih efekata kao što je Megafon paviljon, koji se nalazi na ulazu u Olimpijski park Soči 2014.


Paviljon se može pohvaliti prvim 3D selfijem na svijetu koji koristi kinetičku fasadu koja se može transformirati u tri dimenzije kako bi rekreirala lica posjetilaca. Ako je nastojanje da izgleda dobro jedna od funkcija, onda i korisnost igra značajnu ulogu. Uzmimo, na primjer, Ernst Giselbrecht + Partner's Kiefer Technic Showroom.


Fasada je napravljena od 112 velikih metalnih pločica koje se menjaju tokom dana kako bi se obezbedila optimalna temperatura unutar zgrade. Ljudi unutra mogu kontrolisati pločice prema svojim željama.


Kinetička arhitektura nije dizajnirana samo da odgovori na temperaturu i svjetlost. Oxford Street Debenhams Store i Brisbane Domestic Terminal Carpark imaju aluminijske šindre koje reaguju na vjetar, pružaju hladovinu od sunca i kiše i pružaju ugodno vizuelno iskustvo.


Je li vrijedna troška?


Kinetička arhitektura može izgledati skupo, ali njen potencijal se iskazuje na duge staze, uglavnom kada se koristi u pravim okolnostima.


U 2018. komercijalne i stambene zgrade činile su 40 posto ukupne američke potrošnje energije. Mnogi stručnjaci vjeruju da bi kinetička arhitektura mogla drastično smanjiti ugljenični otisak s klimatskim promjenama na vratima.


Kada zgrada prirodno reguliše svjetlost i temperaturu, troškovi izgradnje i održavanja unutrašnjih sistema grijanja i hlađenja se drastično smanjuju, štedeći na računima za struju i dostižući nove nivoe održivosti.


Materijali za izgradnju ovih kinetičkih struktura su takođe lako dostupni i pristupačni. Izazov je integrisati ova sklopiva rješenja u statične dijelove zgrade, što se može postići vrhunskim dizajnerskim idejama.

The Oxford Street Debenhams Store

Da li je potrebno više održavanja?


Kuća Sharifi-ha u Iranu može se okretati poput Rubikove kocke i otvarati ili zatvarati dijelove zgrade izvana po volji. Iako ovo zahtijeva dobru količinu održavanja, vrijedi razmisliti o novcu koji bi se mogao uštedjeti na računima za energiju.


Kinetička arhitektura može promijeniti način na koji živimo, radimo i provodimo slobodno vrijeme, ali sama po sebi predstavlja izazove. Jedan od njih je kako ugraditi ovaj novi stil u naknadnu dogradnju zgrade. Posebna razmatranja moraju se imati na umu prilikom projektovanja i izvođenja ovih kinetičkih elemenata jer zahtijevaju visok nivo saradnje između mnogih sektora. Arhitekte treba da predvide promjene kroz koje bi zgrada mogla proći u budućnosti i kako se kinetički elementi uklapaju u nju. Ovo možda nije moguće za sva mjesta.


Drugi izazov su elektronski i mehanički sistemi koji guraju i povlače kinetičke elemente zgrada. Njihovo održavanje zahtijeva posvećene inženjere koji rade 24 sata dnevno kako bi se svaka komponenta kretala bez ikakvih prepreka. Čak i ako jedna od komponenti ne uspije u koordinaciji s ostalima, onda se cijela postavka usporava ili, još gore, kvari.

UAP + Ned Kahn, Brisbane aerodrom

Crta Pročitajte još

  Zašto su savremeni gradovi nespremni za budućnost

  Arhitektura i tehnologija

  Digitalna tehnologija u građevinarstvu

  Da li nam je zaista potrebno još zgrada



04.07.2023. Gradnja


# aluminijum # grad # kinetička arhitektura # održivost

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!