Klizište i obnova srednjovjekovnih zidina

Fotografija: Manolo Espaliú

Propadanja i degradacije u kojoj se nalazi okolina Barrio de la Ville i Zidine dvorca uzrokovala je neophodne intervencije na ostacima južne sekcije srednjovjekovnog zida. Uporeda arheološka istraživanja sa pokušajima obnove i konsolidacije postojećih zidnih struktura proizvela su odgovor koji potpisuje Eyac architect.

Fotografija: Manolo Espaliú

Posebni geološko-geotehnički problemi područja, povezani sa fenomenima povezanim sa situacijom nestabilnosti koju predstavlja rub padine gdje je intervencija smještena, i koji su prouzrokovali trajna oštećenja zidnih struktura, ubrzali su potrebu za djelovanjem protiv rizika od klizišta koji su postojali i koji su mogli uticati ne samo na očuvanje nasljeđa, već i na kuće koje se nalaze na ovom izrazito degradiranom rubu Ville (kuće na ulicama Ana de la Rosa i Tinte).

Fotografija: Manolo Espaliú

Sprovedene akcije uključivale su konsolidaciju i obnovu zida u dijelu koji se prostire paralelno sa ulicom Ana de la Rosa, kao i strukturnu konsolidaciju padine koja se spušta prema zadnjem dijelu ulice Tinte. Osim toga, ovim intervencijama je eliminisan rizik od klizanja u najopasnijem dijelu.

Sa graditeljskog aspekta, kombinacija inovativnih metodologija u oblasti nasljeđa (injekcije konsolidacije) sa lokalnim i tradicionalnim tehnikama obnove i rekonstrukcije kamenih struktura definiše karakter intervencije. Na taj način je moguće eliminisati rizik od klizanja, konsolidovati oštećene dijelove zida, obnoviti nove zidove gdje su pronađene izgubljene sekcije i kreirati nove rute koje pružaju nove perspektive.

Fotografija: Manolo Espaliú

Intervencija je podrazumijevala konsolidaciju i obnovu srednjovjekovnog zida, omogućavajući integraciju zidane ograde u urbani prostor, kao i unapređenje ovog naslijeđenog lokaliteta, sa iberskim, rimskim i srednjovjekovnim obrambenim strukturama. Dodatno transcendentalni značaj intervencije se socijalno i kulturno odražava na stanovnike Barrio de la Ville, osobito Egabrense.

Fotografija: Manolo Espaliú

Fotografija: Manolo Espaliú

Fotografija: Manolo Espaliú

Fotografija: Manolo Espaliú

Fotografija: Manolo Espaliú

Crta Pročitajte još

  Njegovanje starog grada

  Obnova gradjevine iz XV vijeka

  Crkva iz XIII vijeka koja je zavrijedila nagradu EU Mies



18.07.2023. Gradnja


# grad # injektiranje # klizište # obnova # utvrđenje # zid # zidine

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!