Mala mediterasnka vila

Mediteranske vile na padini uvale sa veličanstvenim pogledom na Egejsko more i arhipelag Kiklada izgrađene su od lokalnih materijala koji se suptilno stapaju u braonkaste nijanse ostrvskog pejzaža. Unutrašnjost od svega 40 m² dizajnirana je kao idealna oaza za odmor i opuštanje.

Osnivači arhitektonskog studija Polisgram Architects iz Atine, Stella Papazoglou i Louisa Varelidi dizajnirali su enterijer tri male medirterasnke vile na plaži Kalo Livadi na ostrvu Kitnos, koje je dio arhipelaga Kiklada u Egejskom moru.

Vile su pozicionirane na padini uvale sa veličanstvenim pogledom na more i arhipelag. Izgrađene su od lokalnog kamena koji se tradicionalno boji gašenim krečom. Međusobno su povezane u jedinstveni kompleks velikim zajedničkim prostorom koji je ograđen zidovima i podzidama od prirodnog kamena.


Upotreba prirodnog kamena u uređenju terena stvara snažan kontrast u odnosno na bijele površine fasada, dok se istvremeno suptilno stapa u braonkaste nijanse ostrvskog pejzaža. Ovaj princip upotrebe kontrasnih materijala je primijenjen i u uređenju enterijer.

Unutrašnjost vile je površine 40m². Podijeljenja je u dnevnu i noćnu zonu denivelacijom u visini od tri stepenika. Noćna zona se sastoji od spavaće sobe sa kupatilom, dok je u dnevnoj zoni u open space sistemu organizovana kuhinja sa trpezarijom i dnevna soba koja se nastavlja na natkrivenu terasu sa bazenom.

Na samom ulasku, sa desne strane ulaznih vrata, u zidnoj niši, napravljene su police od prirodnog drveta sa komodom za odlagnja cipela. Na sprotnoj strani proteže se kuhinja L oblika čija se radna površina nastavlja u trpezarisjki sto/šank sa dvije stolice


U dnevnom boravku arhitekte su dizajnirali veliku ugradnu ugaonu sofu sa pogledom prema natkrivenoj terasi i moru. Mala drvena polica odvaja dnevnu sobu od spavaće ne narašuvajući vizuru iz kreveta prema moru.

Noćna zona je za dva stepenika visočija od dnevne. Krevet i noćnici su neupadljivi, dizajnirani minimalistički u bijeloj boji. Poseban šarm daju detalji poput zidne niše iznad kreveta sa policom od prirodnog drveta. 


07.08.2023. Gradnja


# enterijer # mali stan # mediteranska vila # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!