Rekonstrukcija i nadogradnja objekta u Donjoj Gorici u Podgorici

izvor: podgorica.me/OOUR d.o.o.

Arhitektonski studio OOUR d.o.o. izradio je idejno rješenje stambeno-poslovnog objekta, spratnosti P+2+Pk, čija je izgradnja predviđena u Donjoj Gorici u zahvatu DUP-a "Gornja Gorica 1 - izmjene i dopune", na parceli gdje već postoji objekat koji će se rekonstruisati i nadograđivati, uz zadržavanje njegovih vanjskih zidova u prizemlju.

izvor: podgorica.me/postojeće stanje lokacije

Primarna potreba iz koje se koncept razvijao jeste zadržavanje postojećih zidova usljed čega će oni zauzeti ulogu osnove po kojoj će se planirani objekat formirati. Arhitektama su upravo ti zidovi poslužili kao primarno sredstvo pomoću kojeg će pokušati da uspostave dijalog sa već postojećim lokacijskim kontekstom i na taj način uspješno integrisati novoprojektovani objekat, sa svim svojim minimalističkim potezima, u njegov fizički ambijent.

izvor: podgorica.me/OOUR d.o.o.

Daljim oblikovanjem ovog izvornog volumena, zauzimanjem formacjia, koje kao i kod novoprojektovanog volumena, podsjećaju na forme arhetipske kuće, uz različito tretiranje fasade, uspostavlja se jasna diferencijacija novog (nadograđivanog) dijela objekta i onog starog i stiče se impresija kuće u kući ili kuće na kuću. Ovakvim potezima prolaznicima postaje očigledna činjenica koja ukazuje na razvoj objekta iz nekog već postojećeg čime su arhitekte ukazale poštovanje prema prostoru na kojem će se graditeljska intervencija dogoditi. Upotrebom osnovnih geometrijskih oblika, svedenih gabarita, neutralnog, hladnog kolorita i uvođenjem kosog krova na dvije vode, stvara se objekat koji svojom formom arhetipske kuće donosi jednu savremenu interpretaciju tradicionalnih oblika zatečenih na samoj lokaciji.

izvor: podgorica.me/OOUR d.o.o.

Planirani objekat je funkcionalno podijeljen na 2 cjeline koje su zasebno organizovane po etažama. Na prvoj etaži je pozicioniran poslovan prostor koji je projektovan po sistemu open space-a, sa toaletima i kuhinjom u odvojenom bloku, zajedno sa stepeništem i liftom. Stambene jedinice organizovane su na drugoj etaži. Prizemlje je predviđeno za formiranje ulaza i parking prostora i sastoji se od manjeg ulaznog hola sa stepeništem, liftom, platoom i parkinzima raspoređenim u parteru. Potkrovlje se sastoji od otvorenog šanka sa kuhinjom i dnevne zone. Takođe, na ovoj etaži se povlačenjem krova formira veća krovna terasa.

izvor: podgorica.me/OOUR d.o.o.

Materijalizacija fasade je predviđena sa završnom obradom od maltera u sivoj i bijeloj boji. Potporni zidovi se oblažu kamenom suvomeđom. Parter oko objekta, parking i otvorena terasa takođe se popločavaju kamenom.

izvor: podgorica.me/OOUR d.o.o.

izvor: podgorica.me/OOUR d.o.o./presijeci postojećeg objekta

izvor: podgorica.me/OOUR d.o.o./presijek novoprojektovanog objekta

izvor: podgorica.me/OOUR d.o.o./presijek novoprojektovanog objekta

Crta Pročitajte još

  Započeta izgradnja stambeno-poslovnog objekta u Vučedolskoj

  Nova džamija u Podgorici

  Objekat mješovite namjene u blizini Gimnazije „Slobodan Škerović“



22.08.2023. Gradnja


# kamen # kuća # nadogradnja # rekonstrukcija # tradicija # zidovi

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!