Započeta izgradnja stambeno-poslovnog objekta u Vučedolskoj

izvor: podgorica.me/ STUDIO M INŽENJERING

U sklopu Bloka M, u zahvatu DUP-a “Nova Varoš 2” u Podgorici, započeta je izgradnja stambeno-poslovnog objekta spratnosti Po+P+4. Na lokaciji objekta prethodno se nalazila porodična stambena zgrada spratnosti Po+P+PK sa pomoćnim podrumskim objektom. Idejno rješenje je izradio STUDIO M INŽENJERING.

izvor: podgorica.me/ STUDIO M INŽENJERING

Projektnim zadatkom je definisana spratnost objekta, njegovi sadržaji i njihovo pozicioniranje u zavisnosti od etaža, kao i broj stambenih jedinica po spratu. U zadatku je naglašeno da svi prostori imaju adekvatnu ventilaciju i po mogućnosti prirodno osvjetljenje.

Funkcionalni sadržaji objekta su organizovani tako da prizemlje zauzimaju poslovni prostori, prvi sprat je predviđen za poslovne i stambene jedinice, dok su drugi, treći i četvrti sprat rezervisani samo za stanovanje i sadrže garsonje, trosobne i jednosobne stanove. Na krovu su predviđene tehničke prostorije za smještanje agregata i ostalih mašinskih instalacija, kao i krovna terasa za postavljanje solarnih panela. Kompoziciono se uočavaju dva volumena različita po svojoj spratnosti, površini i vrsti krovova. Dio objekta koji broji veću spratnost pozicioniran je tako da gleda na ulicu dok je niži dio objekta orijentisan ka dvorištu bloka i nedostupan prolaznicima koji se nalaze sa ulične strane objekta.

izvor: podgorica.me/ STUDIO M INŽENJERING

Parkiranje za potrebe korisnika objekta obezbijeđeno je u okviru podruma (garaže). Urbanističkim projektom „Nova Varoš – Blok M“ Podgorica planirana je izgradnja pristupne saobracajnice kao i garaznih liftova. Kao privremeno rješenje do realizacije urbanističkim planom predviđene saobraćajnice za pristup garažnom liftu, koristiće se garažna rampa postavljena na dijelu UP M17. Kako stoji u tehničkoj dokumentaciji, autor projekta ispoštovao je sve parametre date urbanističko-tehničkim uslovima među kojima je bio i zahtjev da se ispoštuju zone parcele objekta predviđene za pješacku stazu koja ce povezivati ulicu i dvorišni dio bloka. U skladu sa tim, garažna rampa postavljena je u odnosu na susjedni objekat, na istočnoj strani, kako bi se obezbijedio slobodan prolaz pješacima do dvorišnog dijela bloka.

Crta Pročitajte još

  Objekat mješovite namjene u blizini Gimnazije „Slobodan Škerović“

  Novi poslovni objekat na uglu Bokeške ulice i Bulevara Stanka Dragojevića u Podgorici

  Zašto je glavni državni arhitekta dva puta izdavao saglasnost na idejno rješenje poslovnog objekta kojim se srušila kuća Vujovića u Podgorici

  Novi hotel na uglu Hercegovačke ulice i Bulevara Stanka Dragojevića u Podgorici



01.08.2023. Gradnja


# blok # Nova Varoš # Podgorica # poslovna zgrada # stambena zgrada

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!