Izgradnja stambeno-poslovnih objekata u Baru

izvor: bar.me/CENTAR ZA PROJEKTOVANJE

U zahvatu DUP-a ILINO, opština Bar, počinje treća faza izgradnje stambeno-poslovnih zgrada, čije idejno rješenje je izradio arhitektonski biro CENTAR ZA PROJEKTOVANJE. Na lokaciji su predviđena 3 slobodnostojeća objekta čija izgradnja je planirana u fazama. Objekti su spratnost Po+P+5 a njihova ukupna površina iznosi cca 5550m2.

izvor: bar.me/CENTAR ZA PROJEKTOVANJE

Funkcionalni sadržaji objekta, čija izgradnja je predviđena u predstojećoj-trećoj fazi, podijeljeni su tako da stambene jedinice zauzimaju nadzemne etaže, dok su poslovni prostori pozicionirani na prizemlju. Na prvom, drugom i trećem spratu su planirani jednosobni stanovi i garsonjere, dvosobni i trosobni stanovi su organizovani na četvrtom spartu a na posljednjem odnosno petom spratu predviđeni su trosobni i jednosobni stanovi.

izvor: bar.me/CENTAR ZA PROJEKTOVANJE

Uočava se identičnost formi objekata sa jedinom razlikom na objektu koji je pozicioniran na samom uglu ulice. Na uglu te zgrade, koji je paralelan uglu ulice na kojem se nalazi, uvode se kružni oblici kojima se pravilan ugao zaobljava oponašajući pravce ulice. Na objektima se zapaža razlika u tretiranju prizemlja što dovodi do jasne separacije njihova dva volumena, prizemlja i nadzemnih etaža. Kao elemente dekora arhitekte navode armirano betonsku lajsnu koja se uklapa u obradi zadnje ploče ravnog neprohodnog krova kao i na kraju prizemlja sprata. Oko otvora postavljaju se armirano-betonski ramovi.

izvor: bar.me/CENTAR ZA PROJEKTOVANJE

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, fasade su u oblikovanju i materijalizaciji riješene tako da se objekti na odgovarajući način integrišu u postojeći ambijent uz izbjegavanje pretjeranog opterećivanja prostora samim objektima. Predviđeni materijal u obradi fasade, u zoni nadzemnih etaža, je akrilna tonirana zrnasta struktura bijele boje. Materijalizacija prizemlja je planirana od prirodnog kamena.

izvor: bar.me/CENTAR ZA PROJEKTOVANJE

Crta Pročitajte još

  Odobreno idejno rješenje kule sa 3, 2 i 1 stanom po etaži u Baru

  Uređenje fasada objekata Kulturnog centra u Baru

  Završena rekonstrukcija Sat kule u Baru



07.09.2023. Gradnja


# Bar # poslovanje # stambena zgrada

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!