Pravilno provjetravanje prostrija

Redovno i pravilno provjetravanje je ključno za eleminisanje viška vodene pare iz vazduha i održavanje optimalne relativne vlažnosti vazduha. U nastavku pročitajte savjete za pravilno provjetravanje prostorija!

Vazduh može apsorbovati određenu količinu vodene pare koja se naziva relativna vlažnost vazduha. Relativna vlažnost vazduha zavisi od temperature. Ista količina vodene pare rezultira većom vlažnošću u hladnom vazduhu u odnosu na topli. To znači, što je temperatura viša, vazduh može apsorbovati više vodene pare. Vazduh koji sadrži najveću moguću količinu vodene pare smatra se zasićenim, a ako pak dođe do rashlađivanja istog, on će postati prezasićen i nastaće kondenzacija.


U građevinarstvu do pojave kondeza dolazi kada zasićen vazduh dođe u kontakt sa hladnim površinama kao što su neizolovani zidovi, prozori, vrata isl. Pri ovom kontaktu temperatura vazduha naglo opada, a time i njegova sposobnost da zadrži vodenu paru koja se oslobađa na hlanoj površini u vidu kondeza.

Primjena savremenih građevinskih tehnologija i upotreba savremenih građevinskih materijala podrazumijevaju termičku zaštitu objekta koja eleminiše hladne zidove ali i visoke zahtjeve u pogedu difuzije vodene pare, odnosno onemogućavanja prolaza vodene pare kroz građevisnki element. Tako, vodene pare proizvedene kroz svakodnevne aktivnosti poput disanje, znojenje, kuvanje i sušenje odjeće ostaje zarobljena u unutrašnjem prostoru.


Provjetravanjem se u vrši izmjena vazduha u prostoru, topli zasićeni vazduh izlazi napolje, a unutra ulazi hladni vazduh koji prima višak vodene pare. Ako se provjetravanje dozira pravilno neće doći do njegovog prezasićenja i stvaranja kondeza. Postoje tri načina provjetravanja: otklopno, klasično i poprečno provjetravanje.

Otklopno provjetravanje

Otklopno provjetravanje, odnosno provjetravanje otvaranjem prozora na kip, ne preporučuje se u savremenim standardima termičke zaštite objekta. Da bi se vazduh izmijenio na ovaj način potrebno je od 30 do 60 minuta. U ovom periodu površina prozora, ali i površina zida oko pozora se hladi i povećava rizik od pojave kondeza i stvaranje vlage na rubovima.

Klasično provjetravanje

Klasično provjetravanje, odnosno provjetravanje potpunim otvaranjem krila prozora, ostvaraju se brza izmjena vazduha, a gubitak energije smanjuje se na minimum. Potrebno je od 5 do 10 minuta da bi se vazduh u prostoriji potpuno izmijenio.

Poprečno provjetravanje

Poprečno provjetravanje, odnosno provjetravanje otvaranjem naspramnih prozora i vrata, je najučinkovitiji način provjetrivanja prostorije. Prozori i vrata se otvaraju istovremeno kako bi nastala promaja koja dovodi do potpune izmjene vazduha za samo 5 minuta.

Prostor provjetravajte više puta dnevno, barem ujutro i uveče. Provjetravajte i tokom kišnih i maglovitih dana. Držite zatvorenim vrata prostorija koje ne grijete jer bi vlaga iz toplijih mogla preći u hladne prostorije. Zavjese i veće komade namještaja odmaknite od zidova kako bi vazduh mogao strujiti iza njih. Tokom zime izbjegavajte sušenje odjeće u stanu, a tokom kuvanja koristite aspirator ili držite prozor otvoren.

Crta Pročitajte još

  Uzrok nastanka vlage i kondenzacije u zgradama

  Zašto i kako se javlja kondenzacija na zidovima

  Kako ukloniti fleke od vlage sa zidova i plafona



09.10.2023. Gradnja


# enterijer # kondenzacija # provjetravanje # vlaga

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!