Kako rasporediti slike na zidu

Da bi slike u enterijeru došle do punog izražaja važno je odabrati pravo mjesto, a zatim osmisliti raspored kako bi bile sagledive i kako bi djelovale skladno i proporcionalno. U nastavku pročitajte osnovne principe ekspografije za uspješan raspored slika na zidu.

Nema pravila

Prvo pravilo je da nema pravila! Ne postoji unaprijed definisani ispravni način kako da postavite slike. Mogućnosti su beskrajne. Opustite se, inspirišite i prizovite kreativnost!

Poravnjanje po liniji u visini očiju

Idealna visina za sagledavanje slika je u visini očiju, odnosno 150 cm od poda. Ovaj način poravnjanja se najčešće primjenjuje u muzejima i galerijama. Vizuelizujte liniju na zidu ili je jednosnostavno nanesite pomoću metra, libele, krep trake ili olovke. Zatim u odnosu na nju ređajte slike vodeći računa da ih ne zaklanjaju visočiji predmeti poput stonih lampi ili saksija sa cvijećem.

Poravnjanje po liniji u visini očiju

Poravnjanje u odnosu na liniju u visini očiju

Umjesto da ređate slike po liniji u visini očiju, možete ih ređati sa donje i gornje strane u odnosu na nju. Ovaj način poravnjanja stvara efekat ogledala i može biti vrlo interesantan u enterijeru, naročito ukoliko su slike tematski slične. Ukoliko raspolažte sa većim brojem slika raznovrsnih veličina ovaj princip raspoređivnja daje velike mogućnosti, a možete uvesti i dodatna poravnja po vertikali. 

Poravnjanje u odnosu na liniju u visini očiju

Poravnjanje po gornjoj ili donjoj liniji slike

Kao što smo već rekli, centrano poravnjanje ili poravnjanje u visini očiju jeste najčešće, ali nije neuobičajno da se poravnjanje vrši po ramu slike sa donje ili gornje strane. Štaviše, ovaj način poravnjanja može biti vrlo praktičan u stambenim prostorima gdje raspored slika morate prilagoditi kabastim komadima namještaja. Vodite računa da centar grupacije i dalje bude u visini očiju.

Poravnjanje po donjoj liniji slike

Poravnjanje po gornjoj liniji slike

Poravnjanje po vertiklanoj liniji

Ukoliko želite da akcentujete određeni arhitektonski element poput stuba ili izdužene niše u zidu, tematski srodne slike se mogu grupisati i poravnjavati po vertiklanoj linij. U ovom slučaju, opet vodite računa da je centar grupacije postavljen u visini očiju. 

Poravnjanje po vertiklanoj liniji

Postavljanje na polici

Zapamtite da kačenje nije uvijek jedina opcija. Slike možete postaviti na policu. U tom slučaju zapravo primjenjujete princip poravnjanja po donjoj liniji slike na čijoj visini kačite policu, a zatim stavljate slike.

Postavljanje na polici

Korisni savjeti

U ekspografiji, odnosno dizajnu izložbe, dobra postavka uvijek počinje postavljanjem slika na pod uz zid na koji će biti okačane. Ovo će vam pomoći da steknete osjećaj razmjer i međusobnog odnosa slika, ali i slika i prostora.


Pri računanju odstojanja i tačne pozicije kačenja, važno je da obratite pažnju na širinu ramova kako bi slike bile dobro postavljanje u odnosu na liniju poravnjanje, ali i u odnosu na druge slike. Ovdje možete pročitati kako okačiti sliku i kako ispravno obilježiti tačku gdje   treba kucati ekser ili bušiti rupu.

Poravnjanje po liniji u visini očiju slika iste veličine

Poravnjanje po liniji u visini očiju slika različite veličine

Poravnjanje u odnosu na liniju u visini očiju

Poravnjanje po donjoj liniji slike

Poravnjanje po vertiklanoj liniji

Postavljanje na polici

Postavljanje na polici

Crta Pročitajte još

  Kako okačiti slike

  Tapiserija u enterijeru



16.10.2023. Gradnja


# kačenje slike # namještaj i oprema # slika # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!