Univerzitet Taroudant u Maroku

Arhitekte: Saad El Kabbaj, Driss Kettani,Mohamed Amine Siana



fotografija:Fernando Guera

Sekularni grad sa snažnim kulturnim identitetom, arhitektonskim stilom Taroudanta, ispunjen istorijom, predstavlja izraz krajnjeg juga Maroka. Univerzitet Taroudanta pokušaj je reinterpretacije nasljeđa građevinom koja u sebi nosi viziju budućnosti. Stoga projekat crpi svoju inspiraciju iz zemlje i njenog djelovanja. Ova interpretacija pokušava izbjeći klopke mnogih klišea tako što od konteksta zadržava samo njegovu suštinu. Od juga uzimamo masivnost, snagu, chiaro-scuro i poetsku strogost. U tu svrhu projekat se oslanja na čitav niz arhitektonskih i urbanih principa, oživljenih koncepcijom u kojoj se ono unutrašnje i vanjsko međusobno prožimaju, mjerila variraju, i gdje je korisnik jedno sa arhitekturom.

fotografija:Fernando Guerra

Fakultet je organizovan oko središnjeg riada(unutrašnjeg vrta) na osi sjever-jug čiju sjevernu granicu čini vrt sa stablima argana, pružajući korisniku nenadmašiv pogled na planinu Atlas. Oko ovog riada razmještene su različite jedinice, a u obzir je uzeta blizina, orijentacija i vidici. Stoga je ulaz sa glavne pristupne ceste preko središnjeg trga, a namijenjen je prvestveno studentima kao glavni pristup zgradi administracije. Ta zgrada je organizovana uzduž unutrašnje ulice, čime se stvara direktni kontakt sa auditorijima i dopušta optimizacija kretanja administrativnog osoblja. Zgrada administrativnog osoblja jednako kao i zgrada za nastavnike i predavače takođe su organizovane oko riada, a imaju dva glavna hodnika, svaki na jednoj strani , koji su spojeni šetalištima, čime se omogućuje dobra međusobna povezanost različitih prostora.

fotografija:Fernando Guerra

Određivanje prioriteta u slučaju šetališta slijedi funkcionalnu ulogu, na način da se optimizira kretanje i u isto vrijeme umanje akustične smetnje. Slično tome, prolazi i hodnici stvaraju drugi nivo sistema kretanja i time se umnogostručuju pogledi. Mjerilo riada je nejasno i razvodnjeno posredstvom određenih površina različitih veličina i niza vrtova koji definišu različite zgrade. Arhitektura je namjerno masivna, zatvorena u smjeru istok-zapad i otvorena u smjeru sjever-jug, dok arhitektonsko oblikovanje omogućava prirodnu ventilaciju, te termalni i akustični komfor.

fotografija:Fernando Guerra

Niske zgrade u obliku različitih tornjeva usidrene su u zemlju snažnim volumenima, neprozirne, ali osvijetljene nizom prolaza i hodnika, stvarajući tako dinamičan prostor. Arhitektura se postupno razotkriva, od tamnih površina, preko dugačkh i oštrih proreza do, na kraju, ogromnih okvira sa perspektivama, pogledima ili vrtovima. Oker ton volumena naglašava chiaro-scuro, te istovremeno utisak privatnosti i otvorenosti prema van. Projekat nastoji definisati svoju osobnost u toj dualnosti: korisnik je suočen sa različitim nivoima razumijevanja, a iz toga proističe odnos prema arhtekturi.

fotografija:Fernando Guerra

Mješavina prirode i izgrađenog održava duh mjesta i okolne zemlje-izvan prolaza, trgova i plaza, priroda ulazi u prostor i nameće se. Svaka je zgrada smještena oko otvorenih i poluotvorenih nenatkrivenih unutrašnjih dvorišta i vrtova, stvarajući tako različite svjetove, različte intimnosti, različita mjesta na jednom mjestu.

fotografija:Fernando Guerra

Zelenilu se namjerno dopustilo širenje izvan geometrijskog uzorka kako bi izborilo svoju slobodu i ostavilo utisak kao da je posljedica nepredvidljive prirode. Različite arhitektonske i pejzažne organizacije stvaraju raznolikost okoliša koji obogaćuje prostor za dobrobit senzacija korisnika i osjećaj prijatnosti. Ova je arhitektura dala gradu obrazovnu agoru koja odiše zemljom i ukorijenjena je u nju.

Tekst napisali:

  • Saad El Kabbaj
  • Driss Kettani
  • Mohamed Amine Siana

fotografija:Fernando Guerra

fotografija:Fernando Guerra

fotografija:Fernando Guerra

fotografija:Fernando Guerra

fotografija:Fernando Guerra

fotografija:Fernando Guerra

fotografija:Fernando Guerra

Crta Pročitajte još

  Univerzitet i crkva

  Odiseja u svemiru - Biblioteka Nicanor Parra u Santiagu



17.11.2023. Gradnja


# priroda # taroudant # univerzitet # zemlja

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!