Nagrada Piranesi za revitalizaciju Stare steklarske i Vrazov trga sa pripadajućim ulicama

izvor: Stara staklarska i Vrazov trg

Ove godine, međunarodna nagradu Piranesi dodijeljena je arhitektama studija Elementarna i Kolektiv tektonika za revitalizaciju Stare steklarske i Vrazov trga sa pripadajućim ulicama u Ptuju.


U Dvorani i izložbenom centru Monfort održana je svečana dodjela nagrada i priznanja Piranesi koje dodjeljuju Galerija DESSA, Obalne galerije Piran i Međunarodni žiri Piranesi.


Ove su godine, za međunarodnu nagradu Piranesi, nominovana 53 projekta iz 11 evropskih zemalja.

izvor: kompleks RIVUS VIVERE

Priznanje su dobili arhitekte Matevž Zalar, Ambrož Bartol, Dominik Košak, Miha Munda, Rok Staudacher, Samo Kralj iz biroa Elementarna i Darja Matjašec, Pia Kante i Katja Mali iz Kolektiv tektonike za, prema ocjeni žirija, vješto ali suptilno postavljanje novog javnog programa u starim objektima koji, prema njihovim riječima, stvaraju prekrasan ugođaj koji poetično spaja nove i stare elemente.


Sedmoročlani međunarodni žiri, koji su ove godine predstavljali Níall McLaughlin (predsjednik), Pedro Domingos, Aitor Fuentes, Janez Koželj, Tom Lechner, Iva Letilović i Wang Shu, dodijelio je još dvije međunarodne nagrade.

izvor: Dječiji vrtić Bohinj

Anna Popelka i Georg Poduschka iz PPAG architects dobili su nagradu za urbanu zgradu RIVUS VIVIERE u Beču. Arhitekte Arrea arhitektur (Ana Jerman, Janja Šušnjar) i KAL A (Sofía Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernández-Zúñiga) zajedno sa arhitektama AKKA (Luka Javornik, Lara Gligić) dobili su priznanje za dizajn Dječijeg vrtića Bohinj.

izvor: Matija Cepanec

Matija Cepanec, od 37 projekata sa 19 arhitektonskih fakulteta, dobio je međunarodnu studentsku nagradu Piranesi za dizajn linearnog organskog sastava koji potiče raznolike biotičke veze u rijeci Plitvici u Varaždinu, Hrvatska.

Crta Pročitajte još

  Šest velikih dobitinika nagrade Aga Khan za arhitekturu 2022

  Crkva iz XIII vijeka koja je zavrijedila nagradu EU Mies

  Zaključak sa BIGSEE AWARDS 2022: Najbolja arhitektura dolazi iz zemalja trećeg svijeta



28.11.2023. Gradnja


# kompleks # nagrada # Piranesi # vrtić

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!