Ponovna upotreba betonskih elemenata: Od parking garaže do stambenog kompleksa

ELEMENTAL-PARABASE

Arhitektonski studio Parabase izabran je za razvoj nekoliko parcela Areal Valkeveg u Bazelu u cilju stvaranja pristupačnih stanova i integrisanog migracionog centra. Dizajnersko rješenje pod nazivom Elementa upotrebljava komponente iz dekonstruisanih kantonalnih posjeda, transformišući nekadašnje stubove i podne ploče u zidne i fasadne elemente. Projekat je odabran nakon otvorenog konkursa, gdje je međunarodni žiri favorizovao Parabase rješenje za njegovu snažnu estetiku kombinovanu sa kreativnom ponovnom upotrebom montažnih betonskih elemenata.

ELEMENTAL-PARABASE

Za ovu oblast planiran je program stambenog zbrinjavanja 1000+, uključujući pristupačne stanove za 650 ljudi, osnovnu školu i vrtić. U prvom koraku razvoja, dvije zadruge su preuzele zadatak izgradnje oko 150 novih stanova do 2025. godine. U drugoj fazi, kanton će nastaviti graditi oko 120 pristupačnih stanova zajedno sa integrisanim migracionim centrom do 2026. godine. U cilju ostvarivanja ovog posljednjeg koraka održano je međunarodno takmičenje koje je rezultiralo pobedničkim projektom Parabase, Elementa.

ELEMENTAL-PARABASE

Segment koji ovaj projekat posebno ističe jeste ponovna upotreba betonskih elemenata, strategija prvi put primenjena u ovakvom obimu u Švajcarskoj. Ovaj potez smanjuje potrebu za novim materijalima i štedi sivu energiju. Elementi su obnovljeni nakon dekonstrukcije parking garaže Lisbuchel i korišćeni su i kao noseća konstrukcija zgrada kao i za izradu fasada. Pažljivim detaljisanjem i diferencijacijom dizajna fasada, komponentama,inače industrijskog izgleda, udahnut je prijatniji, i više stambeni karakter.

ELEMENTAL-PARABASE

Prema riječima arhitekata, ova strategija štedi oko 1.000.000 kilograma emisije CO2 u razvoju projekta. Stambene zgrade, takođe daju prednost niskoj potrošnji energije. Pored nastojanja da se očuvaju postojeći materijali, cijeli kompleks biće zagrijavan bez fosilnih goriva.

parking garaža Lisbuchel sa koje su preuzeti betonski elementi

Prilagodljiva ponovna upotreba je tema od sve veće važnosti u svijetu arhitekture, jer je to održivija alternativa stvaranju novih struktura, istovremeno čuvajući i reintegrišući kulturno nasljeđe lokaliteta. Pravac ponovne upotrebe može da se uradi u različitim razmjerama, od čitavih zgrada, kao što je bio slučaj sa PAU-ovom Domino Rafinerijom šećera koja je nedavno otvorena u Bruklinu u Njujorku, do specifičnih građevinskih materijala, kao što je polipropilenska tkanina koja se koristi za Christo i Jeanne-Claude's L' Arc de Triomphe, Vrapped, ili Kengo Kuma-ove materijalne transformacije i adaptacije, kao što je prikazano kroz nekoliko njegovih projekata.

Crta Pročitajte još

  Ponovna upotreba crijepa za izradu zidova

  Ponovna upotreba i recikliranje građevinskog materijala



08.12.2023. Gradnja


# održivi dizajn # održivost # ponovna upotreba # ponovo-upotrijebljeni beton # stambeni kompleks

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!