Šta sve treba znati prije kupovine novogodišnje jelke

Bliži se Nova godina i kupovina novogodišnjih ukrasa. Prva na spisku je novogodišnja jelka. Kakvu odabrati, koje visine, kakvih iglica i gdje je postaviti? U nastavku pročitajte šta sve treba znati prije kupovine novogodišnje jelke!

Položaj

Prvi korak u izboru novogodišnje jelke je određivanje položaja u prostoru. Tokom praznika, jelka bi trebala da bude dominanti element enterijer, ali svkako ne smije da ometa svakodnevno funkcionisanje. Uzmite u obzir veličinu prostorije, položaj prozora i vrata u prstoriji, ali i raspored namještaja kako bi odredili idealno mjesto za jelku.


To može biti uz kamin, u uglu prostorije, pored balkonski vrata, na komodi ili neko drugo mjesto koje ste ocijenili idealnim. Imajte na umu da je idealna udaljenost novogodišnje jelke od nameštaja oko 30 cm. Takođe, iz sigurnosnih razloga preporučljivo je udaljiti jelku za oko 150cm od izvora toplote.

Veličina

Kada ste odredili položaj novogodišnje jelke uzmite metar i izmjeriti sa koliko prostora raspolažete. Tako ćete biti sigurni da je jelka koju odaberete odgovarajuća i obimom. Zatim izmjerite visinu prostorije! Idealno bi bilo da je jelka 50 cm niža od plafona. To znači da je za dnevnu sobu visine 250 cm idealna jelka visine oko 200 cm sa postoljem.


U trgovinama jelke su obično izložene po veličini: 60 cm, 90 cm, 120 cm, 150 cm, 180 cm, 210 cm... Kada odaberete onu čija Vam visina odgovora provjerite i njen obim kako bi bili sigurni da staje u raspoloživi prostor. Ukoliko zbog manjeg raspoloživog prostora budete primorani da kupite jelku manje visine imajte na umu da je možete podići na stočić ili komodu.

Vrsta iglice

Najčešće se u ponudi mogu naći novogodišnje jelke čije su grane napravljene sa nekom od 3 vrste iglica i to: 2D iglice, 3D iglice i iglice četinara ili miješane jelke čije su grane napravljene od više vrsta iglica.


Dvodimenzionalne ili 2D iglice su napravljene od ekstrudiranog polivinilhlorida (PVC). Ove iglice izgledaju poputih izduženih tankih listića koji su žicom pričvršeni za grane. Jelke napravljene od ovih iglica su cjenovno jeftinije ali i manje realističnog izgleda.


Trodimenzionalne ili 3D iglice su napravljene od polietilena (PE). Ove iglice imaju trouglasti oblik poprečnog preseka i izgledaju realističnije. Jelke napravljeje od ovih iglica su cjenovno skuplje ali i dekorativnije od svojih dvodimenzionalnih kolega.


Iglice četinara su takođe napravljene od polietilena (PE). Ove iglice su dugačke, tanke i podsjećaju na iglice bijelog bora. Ova vrsta iglica se može naći samo na miješanim jelkama čije su grane napravljene od više vrsta iglica.

Grane miješanog tipa jelke su napavljene od više vrsta iglica, pri ćemu se iglice od PVC-a postavljaju u unutrašnjost jelke, a iglice od PE-a na vrhovima grana. Ove jelke su obično cjenovno najskuplje, ali obično imaju i najviše grane koje su guste i zbijene pa izgledaju prirodno i bogato.


Alternativa tradicionalnoj jelki

Ukoliko ipak niste ljubitelj tradicionalnih novogodišnjih jelki, to ne znači da ne možete uživati u  novogodišnjoj čaroliji. U ponudi  se mogu naći drvca sa led sijalicama, 2D metalne ili drene jelke, ili možete biti kreativni i sami napraviti svoju verziju jelke.


18.12.2023. Gradnja


# nova godina # novogodišnja jelka # novogodišnji ukrasi # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!